Cucuk perancang n darah haid vs istihadah

Assalam n hi mommy smua..sy ada soalan...if lepas cucuk perancang n haid datang lebih drpd tempoh biasa adakah dikira darah istihadah?dah bersuci 2 kli dah ni tetiba ada plak darah...haishh #ibubaru☺️

1 Balas

Saya rujuk page mufti Seterusnya, ciri-ciri istihadah ialah: Keluar darah sebanyak 2 kali yang diselangi oleh tempoh suci yang kurang 15 hari Keluar darah selepas tempoh sebanyak-banyak haid 15 hari Keluar darah kurang daripada 24 jam Keluar darah sebelum umur 9 tahun Keluar darah selepas tempoh 60 hari nifas Kalau ada ciri2 di atas maka kena solat. https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/3881-al-kafi-1476-tempoh-suci-antara-dua-haid