Bebelan Manja 😘

Bila bayi di NICU akibat jangkitan kuman dan ibu tidak bersama bayi tetapi bila di nasihat untuk perah susu si ibu enggan mengeluarkan susu dari payudaranya :- "tak pe, apa susah?? nanti hospital diorang bagi je lah susu hospital" okayy lah baik. Bila awal awal di nasihat enggan nak mendengar. Perlu ingat Allah dah jadikan semua ibu ibu ada susu sejak hamil lagi. Apa kesan tidak keluarkan susu dari payudara bila anak tiada di sisi? BENGKAK‼️ Bila breast dah bengkak keras baru kelam kabut cari org sana sini nak minta tolong. Beli pam pula main beli di Tiktok. Tiada pula konsultasi ukuran size yang tepat. Tidak tahu cara guna pam yang betul. Bila pam pam tidak keluar setitis, MULA LAH NAK KATA SUSU SAYA TIADA. 😮‍💨 Bila tak mahir marmet di sangkakan caranya picit susu 😮‍💨 kussss semangat. Nak susukan anak pun penting belajar. Nak marmet (perahan tangan) pun perlu tahu teknik yang betul. Nak gunakan pam pun penting ada ilmu. Ambil peluang belajar. Ada masalah dapatkan bimbingan BUKAN MENYALAHKAN SUSU TAK ADA. Kita jangannnn sombong. Bila orang nasihat tu ambil peluang belajar. Kadang educate orang tidak kenal lebih mudah sebenarnya dari nak educate kenalan sendiri 😪 membebel sayang #breastfeeding #breastfeedingknowledge

1 Balas

Sabar sizzzz 😂 saya faham awk nak ckp apa tu. Masa first baby pun sy termakan kata2 bagi lah susu formula baby kuning. Bagi la susu formula baby nampak lapar. Tu pun masih gigih juga breastfeed walau tak 100%. Baby kedua ni dah pandai sikit walaupun masih merangkak dan masih buat silap, masih jugak belajar. Jadi mak mak ni, jgn malas cari ilmu kan. Hasilnya anak sy 90% susu badan. Kenapa 90%? Sebab kadang ibu ni penat 😂 nak me time dapat pula org keliling tak reti handle susu badan and rasa menyusahkan nak panas kan lah apa katanya. Tapi lepas di educate mereka makin faham betapa pentingnya susu badan tu. Gitu lah. Kita nak kena educate org yg nak jaga anak kita juga. Penat jadi mak mak ni. Tapi sy pun tak salahkan pilihan orang lain yg nak susukan anak diorg cara apa sekalipun sbb tak ada ditempat mereka. Cumanya, kalau tak usaha, kita pun tak tau tahap mana kemampuan badan kita. 💪🏻

5mo ago

Ye wakk. Nipple crack sakit gilaa. Nangis tiap kali sua kat baby. Pam susu pun jadi kaler pink 😂 bb sy pun nipple confuse awal2. Sebabkan nipple crack tu jugak lah sbb dua2 belah crack terpaksa bg botol lama sbb tak tahan. Kalau pam blh buat setting paling low. Dia plak prolonged jaundice. Kt hospital pun kena pam bagi dia sbb nak monitor. Mcm tu lah journey bulan pertama. 😂 mcm2 dugaan tempuhnya.