Berkenaan Vaksin

Bila baca ramai kata doc suggest amek vaksin bila dah 14w-33w prggy...Mcm saya,29/7 dose pertama haritu..9/8 saya check sy prggy..sbb dah lewat period smggu..19/8 ni 2nd dose..tak boleh ambil ke? Alhamdulillah masa dose pertama haritu tak ada apa2 simptom pun.. #vaksinsinovac ##ingintahu

2 Balas

Kalau mcm ni boleh consult dgn doktor dulu. Mmg official guideline 14w-33w tapi kebanyakan doktor skrg akan suruh vaksin je klu dh dpt appointment sbb klu nk reschedule kadang tktau bila blh dpt new date. Lgpun guideline negara lain kata tk ada komplikasi pun dpt vaksin bila bila masa pregnant, tak ada bukti risiko sebabkan keguguran juga. Tp ikut ketahanan badan masing-masing, apa pun dptkan nasihat doktor dulu 😊

3y ago

Utk 2nd dose nnt blh consult dgn doktor dulu, klu doktor kata tkde masalah boleh je pegi vaksin. Guideline terbaru ni tkde halangan utk vaksin, dh diawalkan ke 12minggu dan takde limit utk vaksin. Cuma utk yg first trimester yg awal tu kena dpt saranan doktor dulu. Semoga dipermudahkan ya puan

mcm sy jgk..1st vac,sy xtau mengandung 26.6 aritu .. 2nd vac sy x ambik 17.7..skrg tgu msok 16 mggu,bru ambik vac.kne ambik jgk..skrg ramai ibu2 yg pgrnant +ve ada dkt serdang,maeps..😢 smoga kt smua dlindungi Allah swt selalu..aamiin2

3y ago

yg second dose sy sendri cancelkn sbb dh tahu pregnnt.slps tu kakitangan kkm call tnya knapa x dtg,dan sy bgtau sy mengandung.so diaorg sarankan ambik selepas 14 keatas.😊 sy tya doktor pakar,dia kata vaccine x memudaratkn..ia adalh sheild utk kt dan bayi dlm kandungan.tiada effect apa2..