Nama baby

bila agak2 boleh rancang nama anak? sy kdg2 nk merancang nama anak.. tp MIL sllu ckp bukan2.. buat sy takut + stress..

15 Balas

Rancang nama anak x yah bgtau org lain sis, cukup sis n husband sahaja yg tahu. Susah bila ramai org tahu, nanti tu x boleh, ni x boleh. Nak tambah la, nak adjust la. Sy plan nama anak ngn suami tp suami suka share dgn family. So bila ada family member yg bg cadangan lain, sy senyum je. Dalam hati sy “ni anak aku, aku yg mengandung n lahirkan, jadi aku n suami lah yg akan decide nama anak”.

4y ago

Sis n suami plan je dulu. Orang2 tua mmg macam tu, bagi dorang “x boleh terlalu excited, nanti menangis”. Kalau difikirkan tiada kemudaratan utk plan nama anak awal2 dan beli barang baby awal. Dont think of others too much sis. Just be happy. Yg terpenting sis n suami satu kepala 😍😍😍

Mil saya pun selalu cakap jgn bagi nama anak sebelum lahir. Nanti kalau nama tu tak jadi anak akan menangis lol. Lantak lah dia. Kalau anak menangis nanti pun bukan dia yg kena jaga hahahaha

4y ago

tula.. ni dia kata jgn ada nama awal2 .. takut baby sakit ke apa.. sy mcm ... haih... xtau laa nk kata apa.. xtau adat mana di ikotnya.. bukan suruh dia pecah otak pikir pn..

Mil saya pon mcm tu. Tapi kami tetap buh nama ank yg kami pilih. Susah nk puaskan hati semua org. Suami kata ank dia suka hati la nak buh nama apa. Janji ada maksud yg baik 😊

4y ago

Hahhaha tu la. Suami saya mmg bertentangan sikit ngan pendapat mak dia

Sy bincang berdua je dgn husband.. atas katil sblum tido.. buatpe nk libatkan mertua.. bia lantak la dia nk ckp yg bukan2 ke apa.. u doa je kandungan u sihat smpai bersalin..

4y ago

Sama yunk.. mil sy pon slalu ckp mcm tu.. kita yg dnga ni rasa mcm dia nk doa yg bukan2 plak.. ingtkn skali ckup.. qada n qadar Allah dh tentukan.. takkan la tkbleh nk happy langsung 😪 kita pn bkn nya tak beringat.. ckp yg baik2 kan senang.. kita menantu pn tak sakit hati.. btw, pasal nama tu u bincang aja la dgn husband.. buat taktau je dgn mil u.. pesan kt husband siap2 takyah ckp pape kt mak dia tu

Saya tahu pregnant je saya rancang nama. Untuk dua² jantina. Bila dh tahu jantina saya dh ada nama untuk dia dh. So boleh bercakap dngn dia & pnggil nama dia.

Sy bg nama anak hr ke7 kelahiran . Rancang² nama..tp bila keluar rasa xsesuai. Jd dr ank 1 hingga 4 semua betul² hr ke7 dpt nama.

Orang tua2 memang banyak pantang larang. Kalau kita tak setuju pun angguk & senyum je. Tak semestinya kena ikut. Jangan stress2 sangat😉

4y ago

tula sis.. mampu snyum jela.. tp bila dia dok ulang bnda sama je.. kita pulak naik takut.. hanya mampu doa yg baik2 je..

Sya cari bila start pregnant bila dah start rasa bby kick selalu panggil or sembang dgn bby sebut nama dia jer 😁

dah tau preggy trus cari nma ank y sesuai ,bila usap prut sbut nma ank tu skli 😊

Sy zmn skolh dah smpn siap2 nme ank😂msih ad lg krtas nye...