Pam Susu/breast Pump

Betulke guna breast pump semasa berpantang boleh menyebabkan bengkak susu pd breast si ibu?

5 Balas

Yup. Ni ilmu yang saya dapat dari group happy breastfeeding Malaysia. Kalau baby ada dengan kita & kita pump, boleh menyebabkan oversupply. Sebab dalam pantang hormon susu tinggi lagi. Sebab tu kalau nak naik kerja sekali pun, biasanya ibu2 akan start 2 minggu sebelum kerja. Means dah habis pantang

Yup sbb jd over supply.. lgpn baby still ada dgn kita n ounz dia mnm bersesuaian dgn kdaan dia.. bila kita pump dia jd oversupply n baby jd tanak mnm myebabkn tek penuh dgn susu.. unless dh naik keje boleh la pump utk stok.. buat mse skg bg baby n mermit

Mnaadooooo , breast pump lah okay guna time bengkak susu

Saya up supaya yg berpengalaman boleh bantu.

Mitos