konpiussss

Betul ke x leh selalu makan ketam????

konpiussss
134 Balas

Niat kita krn allah taala. And ape yg kita makan tu dlm ati doa moga Allah jaga kandungan kita n ckp yg baik². Alhamdulillah, sy siap menjahit langsir . Pakai tudung lilit2. Bermekap. Elok allah kurniakan anak. Jahit langsir pkai tgn bukan mesin. Dek krn masa tu pindah rumah. Xde mesin nak jait utk tutup bawah dapo rumah sewa tu. Ade juga siap sy kne kecam keritik duk pkai shawl je nnt anak terbelit mati. Selisih dijauhkan. Kita jgn maki org tu. Cukuplah marah dia dlm hati tp cpt² pk yg baik²..

Saya lg sempoi..sy tau sya pregnant dh msuk 2nd trimester, 4bulan. Time tu sy travel trun naik flight. Gi travel round semanjung. Berhenti kat KTrg makan udang goreng tepung y viral RM10 tu. Byk kot. Sepinggan saya sorg je. Pastu makan meggi ketam lg. Tp tu laa..rezeki..kdg2 bnd ni atas kekuatan bdan masing. Nasihat sya kalo x yakin x perlu cuba r makan. Minta nasihat doc ttg kekuatan rahim n keinginan nk makan sesuatu y org2 tua x kasi.

Zaman skg dan dulu bbeza😅..mak sy kta jgn mkn ketam nanti anak suka cubit, mkn udang ank mrgkak kebelakang, tp masuk kiri kuar kanan jer la😄..tp time mkn ketam ank kuar skg dh 17mth, dia suka cubit jari jemari dia x pandai diam..ada2 ja tangan sy diketil dgn jari dia yg kecik2 tu, kdg sakit juga😂..bahaya ank ku ni x bleh dekat ank org lain..nyayer kiter, tp i think bukan sebab ketam la..i dont know😂..mkn jer la..😅

hahahaha. nak cakap bodoh boleh ? jangan marah tau. apooo la kena mengena ketam dengan anak? saya banyak makan udang alhamdulillah takde pun keluar yg ada sesungut. aduiii la .. makan je apa yg awak nak makan. tp, JANGAN MAKAN BERLEBIHAN CUKUP SEKADAR MERASA BUKAN MAKAN SEKALI BERLAMBAK . IF BADAN AWAK OKAY TAKDE MASALAH DAN TAKDE ALAHAN ESOK ,LUSA,TULAT KALAU NAK MAKAN LG BOLEH. okay. maaf emosi sikit. hehe

Doii ... bukan tu sebabnya , klau awal kehamilan mmg doc x sarankan makan seafood dlu. Terutama seafood yg separuh masak or mentah mcm sushi . Boleh tgk article kalu mau kepastian lebih ☺️☺️ .. tu kpercayaan dulu2 jaa tu, biasalah org tua dlu2. Cara mau kasi takut2 saja spya kita x ambk benda tu😅😅😅 . Klau xyakin lagi , terus refer doc laa sis ☺️

boleh je nak makan. jangan caya sangat mitos ni. as long u makan ketam tak de apa2 gatal2 or muntah ke jangan makan lg. then kalau nak makan sekadar merasa je. jangan hentam semua. keliling sy pun banyak juga yg kata semua benda tak boleh makan. tp sy try and error. saya yakin saya makan. kalau semua tak boleh makan mcm mana sy dengan anak nak sihat. aduiii

Haha pulak... Sy hr tu mgidam btul mkn ketam... Lepas tu muntah teruk... Skrg tbyang ketam pn dh loya... Ank 1st dulu.. X bolej lgsg mkn udang... Smpai teringat udang pn loya... Sekarang ini udang mmg fav dia... Harap2 3rd baby jgnla fav dia ketam... Mahal nak oi nk beli selalu...😂😂😂😂

Klau mkan tu jgn la dtgur, tk bgs .org ne pun satu da thu org mngdg tk bleh dtgur, tegur jga.. Mmng la klau dtgur tu bnda jd ktguran lpas tu jd btul2 kjdiannya.. Klau bleh ibu mngdg tk bleh dtgur bla npk slah .. Ketam tu bleh d makan, macik sy mkan ketam anak kluar ok pn

Tenkiuu semua yg komen.. Ya Allah, post ni dah lama dah pun tp hari ni tetiba ada beberapa yg komen dan kebetulan Mil tgh masak KETAM masak lemak masak cili padi.. Sambil taip ni sambil sy hidu bau masakan mil.. Tak sabar terus nak makan.. Hahahaaa 😅

Ada kwn pesan jgn makan sotong . Nanti terbelit tali pusat at lher baby .. saya ank first sllu jgk la mkn sotong .. elok je .. xde trbelit pon .. mitos jee .. rsa na mkn .. mkn je . Jji ta memudaratkan baby n ibu .