Menyapu minyak

Betul ke kalau sapu minyak kt prut,bleh effect kt baby nnti bla lahir..sy stiap hari bleh dkatakan sakit prut..dgn rs ssh nk buang air dsbbkn mkn pil tmbh drh..#firstbaby #mommybuntu

Menyapu minyak
15 Balas

aah..xdi galakkan..dlu sy nk guna sapu..husben pn kata mcmtu.dia ckp ada bc artikel d.internet..xblh.. https://www.google.com/amp/s/www.mingguanwanita.my/jangan-main-main-dengan-minyak-angin-salah-guna-boleh-sebabkan-keracunan-1/amp/ #TAPSupermoms

Tidak digalakkan sapu minyak dibahagian perut. Untuk susah buang air, cuba amalkan makan buah betik (dan apa2 jenis buah buahan yg lain) serta minum air yg banyak. InsyaAllah mudah buang air lepas ni.

Sy biasa sapu essential oil young living..memang 100% tumbuhan jadi xrisau kalau sapu kat perut.kalau membuang pun mmg sy jenis lambat sikit..jadi memang amalkn minum ningxia 30ml.young living juga.

bukan effect pada baby cuma kalau blh elakkan. Saya pun last year mmg dikatakan tiap2 hari pkai minyak sbb ada gastrik. Bila dpt tahu preggy terus terkedu jap. Alhamdulillah baby lahir sihat je.

buang air besar? minum air masak banyak2 sis. bukan setakat mrmbuang senang. elak kencing kotor sekali sis. pengalaman saya, rela sakit beranak lagi dari sakit kencing kotor 🤦‍♀️

3y ago

msa kndgn bru 2 bln,kena kncing kotor...alhamdulillah 2 mngu lps tu jmpa balik dktor..dh ok dh..

saya pakai ini juga tapi saya tak sapu bagian perut..belakang dekat baby pon tk juga...,saya sapu dekat tengkuk je dan bagian kepala saya...kesian baby panas juga ubat ini..

elakkan guna minyak yang ada kandungan menthol yg tinggi. mgkn blh effect baby. ni apa doktor sy inform .kalau sakit sangat sapu sikit belakang badan. kt perut kalau blh elakkan

3y ago

sy sakit tapak kaki.. tp doc xbg sapu sbrg minyak @ balm takut effect kt bby.. law minyak baby boleh laa

Kalau minyak kapak ..Boleh ke x eh ..sebab bawah perut sya sakit bila buang air besar cangkung .. Rasa mcm cucuk2 kat bawah perut..Bila letak minyak kapak rasa oke sikit..

3y ago

klu ikut apa yg doc bgtau sy..blh je sapu myk cap kapak tu,jgn myk panas je...sy mmg dri awal2 preggy lg dh skit2 pinggang ke bwh..skrg dh 34wks mkin sakit,kaki pon dh bgkak2..

Saya ada baca juga sblumni, kalau boleh elakkan sapu dekat perut. So kalau rasa macam tak boleh berak ke atau banyak angin ke boleh sapu dekat betis...

Ada jenis2 balm atau minyak yang boleh guna masa pregnant. Saya google jugak haritu. Salah satu yang boleh guna masa pregnant adalah tigerbalm. :)