1st trimester

betul ke bila pregnant 1st trimester ni selalu rasa lapar. tapi tengok makanan macam takde selera sangat #firstmom #pleasehelp

14 Balas

Sama laa saya lapar jugak . Tp kdg2 lapar sb mkn folic acid haha . Tp ary tu sy mkn byk sgt kol 2 pg muntah balik sb mknan tk proses molek dlm tubuh bdn . Jd klu xnk bg muntah lps mkn nasi mkn buah /kurma /krismis /kekacang / buah . Sy buat mcm tu jrg laa sy muntah . Klu mknan bnda sy xleh mkn sy tk rse muntah sy rase nk muall tp tk muntahh 🤮

Betul mmg akan lapar,tp semua tu lepas kita dah hbis alahan,heheh..sy alahan dr 6w samapi 7w..bila dah 8w nafsu makan bgelora terutama dgn buah..mmg akan rasa lapar stiap 2jam..sy suka makan yg masam dan pedas,tp x bg pedas sgt sbb ksian dkt baby..lapar x kira masa.klu sy tjga jm4 pagi,sy akan trus lapar,

Betul, nak makan banyak muntah balik. Jadi makan sikit sikit, bila dh makan sikit, setiap jam lapar nya. Satu bungkus nasi tu boleh makan 4-5kali baru habis. Tapi bosan juga nk habiskan makanan sama. Muntah kerap sgt, sampai muntah berdarah. Harap 2nd trimester nanti dah ok boleh makan macam macam 🥹

2y ago

klu dh msk 2 trimester tu ok lah sikit aminn lah skrg sy ok klu x masa trimester pertama tu muntah² xblh nk MKN hehex

yeee sama. tgh lalui. skrg 10w. dr 6w mual2, muntah, pening, pitam, xselera makan. minggu lepas muntah sampai berdarah sbb usus da luka. baru makan ubat tahan muntah. tgk makanan xselera tp lapar sntiasa. makan kerap tp sikit2. makan manis sejuk je sedap. sehari 3 4 jenis buah makan

saya pun lapar setiap 2 jam.. kalau lambat makan jadi mabok and muntah2.. tapi kalau makan pun ada masa makanan tu stay, kalau tak muntah jugak. bila muntah tu rasa sedih sebab effort sangat nak makan. skrg da 12 weeks dah

2y ago

betul tuu . kena pujuk bby selalu, semalam smpai pkul 3 pgi tkboleh tidur sbb lapar . padahal awal tu dah makan nasi, lepastu 1 pagi dah lapar mkn roti dua biji . lepastu lapar lgii 🤣 usap perut ckp dkt bby, ibu nktidur esok pagi kita makan lain yaa 😅😅 alhamdulillah boleh tidur smpai pgii ♥️♥️♥️ #9weekspregnancy

depends actually. setiap orang berbeza. ada org lapar sentiasa. ada org nak mkn pun xboleh. if lapar sentiasa, just keep on mkn mknn berkhasiat utk elak sebrg mslh utk ibu dan baby. 😊 saya pregnant ke4 skrg.

Saya pulak tak boleh takda makanan 😭 harini ckup 7w .. makanan kena sentiasa ada .. makan tu Alhamdulillah selera .. cuma alah pening muntah bila naik kereta ja hahaha .

Bergantung kepada individu. Kalau macam saya 1st trimester takda selera makan sangat. 2nd dan 3rd trimester yang kemain tengah malam pun nak makan.

btl la tu sis😅 sy dah 11w ni masi lg xlalu sgt mkn tp selang 2jam perut lapar😂. klu terbangun subuh mcm jam2/3 kompom cari milo pkai alas perut

2y ago

samala. harihari bgun pgi bncuh milo . bg hangat perut . lapar memanjang tp tgok tak lalu. alahan belom bermula lgi maybe awal lgi ni . hrp tkdala alhan truk²

lapar sbb kita muntah, xde apa2 dlm perut,sentiasa perut rasa sebu. mmg xde selera.. tp kena makan juga dn minum air byk.. mkn buah byk..