Yg bersalin c zer...pengalaman jaga luka c zer.. Share dgn saya

Bersalin c zer... Tp luka masih ada.. Swab ade nanah.. Sikit.. Br je sehari buka plasters... Hmm risau gak... Ade yg sudi share nak jaga luka czer.. Pantang mkn apa? Baby prem 36 week Emergency czer.. #bantusharing

8 Balas

Alamak, nk berkongsi pengalaman pun mcm tk kena. Sy emergency czer masa 36w1d, tp luka sy alhamdulillah dlm seminggu dh kering. Penjagaan sama je sy rasa, pastikan luka kering. Sy akan baring dan anginkan tmpt jahit tu, setiap beberapa jam sy akan lap dgn tisu. Sy ada beli spray waterproof dan seminggu pertama setiap kali lepas mandi dan cuci luka, sy akan spray tu dulu. Kemudian anginkan luka utk 5-10min sebelum teruskan dgn aktiviti biasa. Makan pun sy tk pantang sgt, telur ke apa semua sy makan.

2y ago

Spray tu nama apa ye ? Kat farmasi ada jual kan ?