Hi, ada effect tak kalau ibu mengandung nie bnyk berjalan di shopping mall? Kandungan baru 12 minggu

Berjalan di mall awal kandungan 12 minggu

18 Balas

sya bnyk la jugak jalan, awl kdungan lagi. Pakai slipar yg selesa. ok. tpi skarang mula tak larat dh. wlupun baru 16wks, tak boleh dh nak jalan lama2 sngat. Confirm sakit pggang , paha lepas tu. balik rumah rasa nak nanges. so sekarang kurang dh jalan2. Nanti nak kena start beli barang baby sikit2 la. sblum sya makin tak larat nak jalan lama2 nanti 😆

sy bekas bekerja under retails (dlm shopping mall). byk jln sana sini pdhal da maklum org atasan yg sy ni pregnant. ending dia, sy bleeding dlm usia kandungan 6w. x lama tu dlm seminggu lagi, sy keguguran. sy anggap ni ujian sy dan bukan rezeki sy untuk mpunyai anak masa tu. just berhati² je ye sis. jgn lasak. pakai kasut/selipar yg selesa.

2mo ago

tula. tp sy x angkat berat cuma byk berjalan. da maklum pihak atasan, minta dipertimbangkan. kite masa tu as supervisor jaga staff cashier. faham² la jaga floor bukan senang. sy minta duk jaga kat kaunter kalau boleh. hmm still juga d suruh jaga floor. cm x layan permintaan sy tu. lepas sy dr keguguran tu, terus resign. xde smngat bekerja masa tu. nasib baik en suami faham dan dia pun suruh sy resign. rehat kat rumah. skrg sy dah ada anak satu 😊. now anak da umur 11m.

sy time 10week punn xlarat nk jalan dh..inikan 12week..klau cmni, kite kne beli brg skit2 da, sbb klau 15, 16week, kite mmg xlarat sgt da nk brjlan..haha..sy pregnant kali ni, perut nmpak sgt da beso..huhu..sy ckp kt husband, jom balik yg ..sy xsnggup nk jlan daa..hahaaha 😭😭😭

Sy dari awal mgandung smpai bersalin mmg kuat berjalan. Lebih2 lagi sy pun kerja kena pergi site visit jumpa client sana sini. Drive sorg2. Kdg2 je suami tlg drive kalau dia free. So far sy xde masalah pape. Just behave sentiasa la. Ingt bby dlm perut. Pakai selipar atau kasut yg selesa.

Asalkan xda bleeding, mommies cerdas dan ok je takde alahan teruk yg perlu utk rehat je kat atas katil haa boleh laa tu sis. Cma jgn penatkan diri sgt. Perlahan2 je shopping kalau shopping brg bby sbb msih 12w kan. Nnti boleh tmbh lg bila kndungan dh makin besar. Tc sis

Klu sis dah buat pastu ok je, so ok la tu. Mcm sy ada jln2 mall mse first trimester, trus sakit sgt pinggang. Pastu spotting. Lps 2-3 hari bleeding plk then kndungan x dpt di selamatkan. Ada org ok je jln byk2 pun. Ikut ketahanan bdn kot.

Macam saya kerap berjalan. Lepas pada tu rasa sakit pinggang lepastu keluar keputihan . Saya notice kalau saya kuat berjalan n banyak sangat buat kerja jadi macam tu . So saya pun skng dah kurang kurangkan buat banyak kerja n berjalan .

ikut pada badan seseorang juga...kalau rase badan tu kuat n kandungan tak apa2.ikut la nak berjalan ke. nk hiking ke.. tapi kalau rase diri tak kuat baik duduk je la rumah diam2.

boleh je kot. sbb spnjang sy preg, sy tiap kerja akn naik turun tangga (tingkat 1). then balik rumah pun kna naik tangga (tingkat 4) 🤭 ikut badan masing2 ya mom🥰

Kalau pregnancy awak xda masalah, no problem nk jalan2... Mcm saya bleeding, doktor mmg pesan shopping on9 je 😂😂😂