Naik flight 1st & 2nd trimester

Berisiko ke tidak jika naik kapal terbang pada 1st & 2nd trimester?

6 Balas

Ade org bagi tahu nak naik flight kene careful masa die landing dengan take off. Org suh angkat bontot supaya xde rasa sangat gegaran tu. Huhuhu tu yg sye buat la masa naik flight on 1st trimester. X tahu la org lain. So far alhamdullilah sye xde ape ape. 2 kali pregnant 2 kali sye travel ke sabah on 1st trimster. Yg x tahan mual je. Standby plastik utk muntah jela

1st trimester tak boleh, janin fragile lg. 2nd boleh. tapi better dptkan nasihat doc sbb kondisi tubuh setiap org berbeza. tp masuk 3rd tak boleh. ada rules setiap syarikat penerbangan. boleh call dorg tanya. weeks keberapa tak boleh fly dah.

Saya dari awal preggy (5weeks) ulang alik naik flight. Dan 2hari lepas (preggy 33weeks) baru ja naik flight. Alhamdulillah semua okay. Even hampir x dapat izin naik flight sbb dah lebih dr 32 weeks. Tapi semua okay.

Sy naik flight sampai ke 32w. Keja byk outstation. Depends dgn mommy tu, tp kena refer doc tau.

Sy penah baca yg berisiko naik flight masa 1st dan 3rd trimester. 2nd trimester should be ok

Dpnd pada mommy. Klu awal prgncy ada bleeding x di galakkan naik.