Tempoh pantang

Berapa lama tempoh pantang makan ye? Saya dah 35 hari lepas bersalin. Still makan mknan pantang. Bila saya boleh makan mcm biasa balik ya?

6 Balas

Elok 44 hari. Tp kalau luka da bebetul sembuh dlm 2,3 minggu dah memadai.. kalau menyusu badan, pun ada pantang tertentu juga jadi kenalah teruskan pantang selagi BF. Pengalaman sy la, mkn pedas anak sy tercirit.. sama la mknn yg berangin pun kena elakkan takut baby kembung. Ais sy pantang setahun sbb body goal nk pinggang size asal

Kalau ikut Dr. Imelda, boleh je nak makan pape asalkan takda allergic. Ramai saya tengok makcik2 saya even my mom sendiri yg pantang cara dulu2 tp now belum tua sangat pun in the end sakit2 jugak. Pantang strict mana pun kalau lepas pantang nanti tak practice healthy lifestyle tak menjamin badan kita sihat sentiasa

Sy pantang ikut mcm biasa 44 hari.... Tp stay pantang untuk makan smp 60 hari... Lagi lama lagi bagus la... Sebb badan kita nak pakai lama.... Makan dah habis pantang boleh makan ja.. Tp benda yg Sejuk2 tu elok dulu... Ais batu pun elak jugak.

Bila bila boleh sebenarnya. Melainkan luka jahitan awak masih belum sembuh, elakkan makanan yang awak alergik. Tu je.

tbh sy cuma elak mknan yg banyak minyak dan air manis2 sahaja. lain2 mkn mcm biasa sejak dari mula pantang.

9mo ago

Air sejuk, sambal2 sos2 awak mkn je lah ya?

kalau ikut org tua, kalau fully bf, pantang 6 bulan until baby dh start solid food.