Period & nifas

Hi, berapa lama gap mommy2 last nifas dengan 1st period ?

2 Balas

Hi, mom. Untuk ibu yang exclusively breastfeeding anak, boleh tidak datang bulan sehingga 2 tahun. Sebab apa 2 tahun? Sebab 2 tahun dah perlu wean off. Jika selepas 2 tahun tidak datang bulan, perlu rujuk dengan pakar O&G. Tapi ada juga ibu yang exclusively breastfeeding boleh datang bulan seawal selepas habis darah nifas. Semuanya bergantung pada hormon ibu. Macam saya 7 bulan selepas bersalin baru datang bulan.

sy dlm 3 4 hari hbis darah nifas, terus keluar balik darah fresh, dlm seminggu hbis. rasanya period la tu .. hee drah nifas sy sebulan