Handle high needs baby

Hi, bby sy berumur 4bulan 3 hari...since dr 3bulan perangai baby dh berubah. Kuat memprotes klau mau bg tdo. Kurang menyusu(bg susu ikut jam 3-4jam 3-4oz tp ssh nak habiskan). Bby dh pndai sit up dr 3 bln lbh . Xsuka dibaringkan asyik nak kena dukung jer tu pun kita harus bawa jln2 dlm sekitar rmh, xblh duduk walaupn didukung. Sntiasa menangis & restless, sgt sensitif terhadap bunyi juga. Asl nak bg tdo nggis,bg susu pn nggis,bg baring juga nggis,kita dduk dukung dia pn nggis. Smua bnda nak merengek nggis. Kdg rasa dh terlalu penat nak kna tenangkan bby sllu,bkn mudah utk ditenangkan. Kita jaga juga wake window bby ikut umur bby tp bby mmg x suka tdo walaupn dlm ayun pun, dh psg white noise + ttup lampu+ ayun pun x menjadi. Terpksa letak di bahu kita ayunkan sndiri smpai lah bby penat ngek ngek bru Kita msuk ayun bru dia tdo...penat...xtahan dah kdg..kita n mil jga bby sbb sy msh cuti maternity. Tp bln may dh nak msuk keja dah x lama lg. Bgong dgn keadaan bby skrg. Hanya sekadar luahan. X bermaksud benci bby cuma penat fizikal mental handle baby high need mcm ni...nak start sleep training dah x lma mudahan brjaya.

2 Balas

tu cara bby interiaksi dgn si ibu. awk ade belikan bby mainan? kalau xde beli kn dia mainan. teether, playmat, slappad, playgym, rocking chair and so on. so bila baby byk main, dia xde la bosan sgt masa dibaring kan. lps tu boleh buat activity dgn baby. mcm sye ade beli swimming pool yg kecik tu. so kekdg bwk dia mandi dlm swimming pool tu. mandi kn la lama sikit. bagi dia main air sampai penat. lps tu perhatikan cue baby bila nak susu, nak tido. and awk mesti dh tau pattern baby mcm mana kan. berapa jam gap yg betul2 bby nak menyusu. berapa jam baby jaga lps bangun tidur. setiap bby ada cue dia sendiri. mcm anak saya kalau nak susu dia akan hisap jari and geleng2 kan kepala sambil tu. bila nak tido pulak dia akan hisap tapak tgn, gosok2 telinga, gosok mata, gosok hidung. lps tu pulak tgok lah cuaca sekarang ni, panas gila. so standby 1 portable fan sblh baby. and make sure baby pakai baju yg sng angin lalu. xpakai kan baju pon boleh. boleh jadi dia merengek sbb panas. sblm tidur boleh mandi kn bby dulu. lps tu bru bagi tido. ltkkn portable fan sblh dia.

sme la sis.. last2 sye blek umah mak.. kt sni rmi org.. rmi org nak dukung jgak.. bg mood kte ok sikit pn ye..