Salam & hi.. Bby sy skunk 7bln..bby sy dr 6bln da mula knl kite sume btol x??kite pnggl dye da taw..

So bby skunk xnk lngsng ngan spe2 pown..kecuali sy sowng jer..kdng2 sy bley jd tension..sbb dye akn nangis skuat2 aty slgy xnmpk sy dpn muke dye & trs dukung.. Tp bby sy akb trs automatic stop nangis..lngsng xbley nk wat 1keje pown..trs abes keje jd sume.. Tp s'taw sy ank2 yg laen xpown meragam smpi cmnie... Kpd sape2 yg ad gak bby2 korang yg cmnie. Sy mx tlg cmner nk wat @ atasi nye... Tq. #ingintahu #bantusharing #pleasehelp

7 Balas

Salam. Hi. Kalau keadaan macam tu maksud anak tengah mengalami separation anxiety. Anak saya masa kecil pun begitu. Lagi suami ada bila weekend. Memang dia takut dengan orang. As parent tak boleh paksa dia untuk nak dengan orang. Nanti lama² anak berani dengan sendiri. Tapi ambil masa. Apa pun biarkan anak bergaul dengan kawan seusia dia akan okay je. Memang akan rasa stress tapi bila tak nampak kalau ada orang lain tengok kan sementara tu boleh buat kerja memang dia akan melalak. Tapi takpa asalkan ada orang pantau. Malah masa tu siap ada yang perli saya sebab anak taknak dengan dia padahal dia pun ada anak juga. Situasi macam tu pun pernah alami. Hehe

Sama la dgn baby saya. Padahal nak pergi toilet depan mata dia je. Da bgthu nak ke toilet ni. Melaung macam kena pukul. Bila nak ke dapur pun sama. Sambil tu jengah bagi dia nampak kita ni ade je kat situ. Pun melaung. Da pergi depan dia cuma tak angkat dukung je. Tak stop jugak melaung. Cuma saya biar je dia nangis dulu. Da lama sikit baru saya angkat.

Ank sulung sy mcm ni lah,xmau dgn org.mmng ssah skit nk tggal.jd ank kedua sy biasa kn dia dgn opah dn ank2 buah belah suami,,senang skit la tggal😁😁dri dia bby jgn sllu pegang dia,,kna ada jadual.jgn sntiasa d tangan nnt dia akn manja smpi besar xmau dgn org atau dia takut dgn org

samaaaa je umur ngan baby boy sy.. tgh separation anxiety jugak tu.. kdg2 stress jugak, tp angkut aje lerr..😂 kdg sy biar dy nangis jugak smbil ckp2 time buat keje tu, ckp mama ada ni, mama siapkan ni sat, tp x biar dy nangis teruk sgtlaa, terus angkat..

2y ago

Sama la...baby sy pon ya Allah...nk g toilet nk kencing pon risau dia nanges. da nanges mcm kene pukul. 😆😆 Bila kita dtg dkt..trus depa² tgn sruh angkat dkung. Pastu diam..siap gelak² lagi..😅😅 Baby sy girl 7m jgak. 😁😁

sy 6 org ank..y no 6 ni Dr start umo cam ank awak smpai skarang umo setaun 7 bln xmau lngsung ngn org..wlau datuk nenek mak sedara y sllu jumpe.ingt lg mse bb smpai terketar2 die xnak n takut.skarang dh besar cume xde ketar tp xblh org ambil..tegur.

ya..kebetulan ase nye bby sy nie pown ank yg ke6 gak😂😂😂.tp ank awk ngan mama dye cmner??bby sy ngan ayh dye pown xnk gak...hny sy sowng jer yg dye nk...😫😫.. jd awk ad wat ape2 x??

ya allah..tq2 so much awk2 yg rep & sudi share cerita2 tntang bby kite.😚😚😘😘😍😍