Any suggestion atau pun normal je sbnrnya ?

Bby 9bln dah,dri 8bulan mcm tu dia mcm kurg makan,tapi kuat menyusu....buat finger food mmg tak bpe yg masuk mulut, bila suap di katup nye mulut, smpai stress sy.. mula lah geram je rasa hati tu 😭 bru nie checkup berat okey je tapi tu lah.. tpi ye lah kita ibu mesti nak yg baik utk ank kan... Tak nak lah dia kenyangkan perut dgn susu je even sy tahu baby bwh sthun makanan utama masih susu lgi... Ad tak mommies yg hadapi situasi mcm sy 😔 #pleasehelp #firstbaby #ingintahu #bantusharing #firstmom

5 Balas

Pernah juga lalui fasa2 baby xnak makan. Stress pun ada.. Dah Penat2 perah otak pikir nak masak apa, Last2, ank xnk makan. Tapi, sy Cuba control marah sy (kdg ada hari termarah juga😟) Cuba jadi kan waktu makan tu menarik untuk dia. Jarak kan susu/snack sebelum waktu makan (ni penting sbb perut anak kecil ja) . Cuba bagi makan ikut masa. Breakfast-snack-lunch-snack-dinner. Bila ada masa baby xnk makan, jgn stress2 tau. Konsisten dengan rutin ja🥰

dia makan sis ada letak kuah x ? mcm kuah sayur ke ? mcm anak sya dri no 1-4 sya buat bubur mmg buh kuah sayur skali dlm bubur tu .. biar dia mcm banjir .. selera makan walau simple je .. kdng kuah sup ayam sya letak .. sayur pon sya just tumis biasa tpi air letak byk sbb nak kuah tu .. smpai skrng laa anak sya smua makan mmg banjir nak kuah byk bru selera dorg makan

2y ago

biasa laa dia makin byk akal ada je nak dibuat nya .. mcm anak sya kurang makan umur tu smpai setahun lebih dah masok 2 tahun bru dia kuat makan smpai besar

Ibu2 tak perlu stress kalau anak2 usia begini kurang makan atau tak nak makan, yg pnting anak masih boleh menyusu, saya dulu pun mcm tu selalu stress sampai marah dgn baby tak nak makan, tu salah, biarkan je, semua anak tak sama, ada yg pandai makan, ada yg tak nak, yg penting anak sihat. Satu je nak ingatkan TAK PERLU STRESS kalau anak tak nak makan.

2y ago

tu lah, kdg tu smpai termarah ank.. kesian ank padahal bukan salah dia pun, smpai tiap hari penat fikir nak bg makan ap... alhamdulillah ank masih kuat susu dan sihat.. inn syaa allah moga sy terus kuat mental 🥲

anak sy pun lpas dia baik demam ni dia selalu x habis mkn bubur😭sembur je bnyk.. nk buat yg lain kn dia x ada gigi lg😭

2y ago

ank sy dah ad gigi pun sama je, tak nak makan.. di katup nya mulut bila suap, bila bg finger food masuk sekali dua je lepas tu di hempas2 🥲

normal. baby umur kurang setahun memang banyak ragam. lepas setahun baru ok.