Baby 6m tak berak 2 hari

Bb full BF, da mula makan, sebelum ni bg bubur dia ok berak, 2 hari lepas bg puree brokoli, dgn smlm puree sweet potatoes, bb xberak lgsg, bg dlm 5-6 sudu kecil baby...#firstbaby #ingintahu

2 Balas

Ok je sis. Unless seminggu tak membuang. Sweet potato ada karbo. Perut dia tengah adapt. Brokoli juga tinggi karbo. Kalau dalam group Happy Baby Food Malaysia, mereka tak galakkan bubur nasi campur brokoli/keledek/carrot/labu sebab rendah kandungan fibre. Ada baby boleh sembelit kalau makan.

selagi x meragam ok je. kalau meragam boleh tgok balik pemakanan anak. bagi cukup air masak x? ade x bagi 2 carbo dlm 1meal? lps tu boleh je terus bagi makan complete meal. carbo + protein + fiber. boleh bagi buah. dragom fruit ke pisang ke betik ke.

11mo ago

maximum 4 oz sehari. bagi makan jgn selang dgn air. nnti dia cepat kenyang. bagi air kalau dia gag atau selepas makan. boleh bagi air dlm sippy cup atau trainer cup. kalau air x cukup sng jadi masalah sembelit.