Umur berapa bayi blh mkn bubur atau nasi

Bayo saya baru masak 4 bulan.. blh ke kalu saya suapkan bayi saya dgn bubur

6 Balas

tunggu 6bulan ya sis..sis sabr ye.. mmg nmapk anak meleleh air liur tgkk kita makan..tpi ttap xboleh tau... tggu ckup 6bulan tau..sbb usus bayi xmatang lagi... nnti kalau bgi makan awal tkut usus bayi rosak dn luka.. penah dh ada sjarah sis dgn org trdekat saya .. dia bgi anak dia makan awal ....dia suap bubur sbb dia rsa anak dia xckup susu bdan..sdgkan boleh je kalau nak bgi susu fm tp dia bgi makan bubur.. natijahnya anak masuk wad sbb usus luka, muntah darah dn cirit birit keluar drah..mula xnak mgaku takut sbb thu punca dri dia..kena paksa bru mengaku.. smpai skrang dia pantau anak dia makan apa apa..sbb anak dia skrg xboleh makan silap sikit jdi kembung dan cirit birit.. doc x bgi ada sbb tau sis . kita xtahu tahap perut anak kita mcm mna jdi baiknya ikut lah saranan doc makan wktu 6bulan.

Ada je baby yang mkn 4 bulan tapi atas nasihat doktor ,dan bby pun kena juga perkembangan dia lebih dadi umur dia , itu setahu saya kebanyakkannya yang checkup dengan hospital swasta sbb ada dkt tiktok anak dia makan start 4 bulan atas saranan doktor

x boleh sis, 6 bulan baru boleh

Bayi boleh makan pada usia 6bln.

ok terima kasih semua

tunggu 6bulan la..