Bayi susah tidur

Bayi umur 5 bulan lebih susah tido setiap kali tido mesti mengamuk, siang tido 1/2 jam ptg 30 min je mlm akan tido lewat around pukul 11-1 pagi baru nk lelap mata. Ade suggestion pape tak ? Essential oil atau teknik?

1 Balas

awak kena ada rutin harian untuk anak. make sure tiap hari anak follow rutin. waktu nap siang kalau boleh time tu sama tiap hari. untuk tidur malam, buat rutin sebelum tidur. contoh bagi susu, tukar pampers, tukar baju tidur, duduk dalam bilik gelap, pastu bukak zikir. kalau cara sy cam tu nak bagi anak tidur malam. masa duduk bilik gelap tu, sebelum tidur anak akan ada fasa nesting dulu, masa fasa nesting ni awak kena perhati je, tak boleh kacau. nesting ni boleh amik masa 10-30 minit. so kena sabar je time ni.

3mo ago

betul sis saya setuju. sy skrg anak 2 stick to routine dr lahir hingga skrg syukur waktu tidur ank2 mudah je.