Ruam bayi

Bayi sy umur 2bulan lbih celah pelipat peha dan leher merah2.. Mcam mna y nk hilangkannye.. Dan kulit anak sy kering.. Losyen ap ssuai.. Sy pkai losyen pureen sblum ni tapi kring jgak. Ada mummy2 ada mslah sma cam sy tak.. Boleh bgi sugestion..

12 Balas

Saya pakaikan baby saya Baby lotion Mustela utk bawah leher dan badan. Even tgn dia kulit kering kasar2 tu pun pakai brand ni ok.. Saya beli trial pack yt ada baby lotion, baby wash, facial cream, gel dll. kat farmasi. Baru je pakai dah nmpk perubahan kulit baby. Makin lembut.. Bau pun wangi

Sebenarnya tak perlu tunggu celah peha dan leher dah merah baru nak sapu lotion atau apa2 pelembab. Sepatutnya selepas mandikan & salin Pampers baby isikan lotian @ pelembab di celah paha & leher baby.

Pg klinik mntk pelembap. Jgn sapu ape2 losyen atau krim kt pasaran. Kalau nk beli krim organik bli trus kt farmasi. Jgn la beli under2 seller tu. Bkn kita tau kandungan dlm krim tu ape.

5y ago

Yup. Sy dh kne. Caye sgt pakai tu pakai ni last2 baby ekzema. Padahal mula2 tu spot kecik je kt pipi n merah kt leher. Last2 1 muka. Nasib kt badan xd. Kesian asik nak menggaru. Solution nye doktor suh pakai hydrocort yg ada 1% steroid. Bru ok. Ngan sapu pelembap dr klinik.

Saya pakai cream herbal blend shaklee.. Alhamdulillah ok. Anak siap tumbuh gelembung. 3 hari dh kering and lepas tu beransur pulih.. Muka pun licin. Tengkuk pun licin

5y ago

Sy pon guna cream shaklee ni. Alhamdulillah serasi

Sy gunakan sebamed baby lotion. Utk nappy rash, sy gune diaper cream. Kalau ruam² celah pelipat, doc prescribed sy calamine cream.

Tp kalau ruam di muka x perlu sapu apa² sebab tu mmg normal, unless condition makin teruk bwk jmpe doc

5y ago

Masih keadaan normal.. Xteruk sngt

Sy gune aloe vera jenis ni..bgus tuk bby..kulit kering..bdn pns..sapu ni in shaa Allah bby akn ok..

5y ago

Sm2 sis.. 😉sis try cri dkt farmasi..sbb nk gune krim lain ada steroid..xbgus sgt gune tuk bby...tu tkut nti dh sapu ank trtouch ank akn isap jari dkt part yg dh kena krim sapu yg ada steroid... Esp mne ank yg dh stat lasak n etc ..tu try gune yg alami..at least wlaupn take time..tp dia ok tuk bby.. mcm ruam dan kulit keringkn d sebabkn cuaca pns..maka jika guna aloe vera ia blh sjukkn..nti bile dh ok..tmpt yg ada ruam dia akn kering dan mengelupas lepas sembuh..jnji ank xnangis rs pedih n lelm nti kulit akn back to normal..in shaa Allah.

Sy bagi baby pakai sebamed baby cream bawah leher. Sesuai dgn dia

Trime kasih krn bgi pndpt.. Nanti sy cbe cri utk anak sy yg mne ssuai

baby cream ibu 👍🏻 bole guna jika prut kmbung 😊