Hidung tersumbat

Bayi sy 3bln,ada cara x nk hilangkan hidung tersumbat,terutama di wktu mlm dia ssh nk tdo.lagi2 klu kna kipas & aircond?nafas pun bbunyi

2 Balas

Cadangan saya jangan pasang aircond terlalu lama dan kipas jangan menghadap direct ke baby . Kalau baby berhingus berkahak mungkin akan jadi lagi pekat dan susah nak cair . Setiap kali mandi pakai air suam . Beli minyak cengkih . Macam saya buat sendiri je minyak tu nak beli tak mampu . Lepas tu bila sapu dekat anak campur sedikit minyak angin baby . Sapu satu badan . Kepala pun sama . Calit sedikit di hidung . Buat setiap hari . In sha Allah akan berkurangan . Saya ada pengalaman masuk hospital dan banyak belajar dari dokter dan akak2 di wad .

Saya beli minyak cengkih, boleh roll kat dada & hidung anak sikit.