Makanan bayi 6 bulan

Bayi start makan boleh campur garam sikit ye?? Sbb ade yg ckp bole ade yg cakap jangan kita jadi confius pulakk #firstmom #bantusharing #ingintahu

10 Balas

Taste bud baby x sama mcm taste bud org dewasa mcm kita, diorg punya lebih sensitif boleh dpt kenal rasa. Biasakan no salt no sugar supaye nnti anak x akan memilih makanan. Perkenalkan natural taste pd baby. Nak rasa masam boleh campur dgn tomato, kalau masin batang saderi, manis boleh dr kurma. Kalau kita biasakan gula garam, nnti bila kita bg mknn yg x de rasa, dia da x nak. Abaikan je kata org2 tua, kalau x letak garam x sedapa la apa la, lidah diorg tu lidah da kebal dgn garam gula.

5mo ago

stuju .. mak mentua sy slalu bgtau bubuh la garam sikit nk bagi rase masin Tu .. tpi sy abaikan je malas layan dia rse dia je yg terpaling betul

sy start buh garam sikit je mse umur dia 11 Bulan Tu pun sbb dia dmam Dan xlalu makan .. bila dia x makan dia jdi X bmaya .. bila dia mkan mkanan yg ad rse masin sikit alhamdulillah dia jdi sihat .. after that sy start no salt no sugar smpai umur dia stahun ke atas..bila nurse bgtau dia da start blh mkan mkanan keluarga then brula sy start bgi sugar salt scara bpada pada..cuma klau mnuman Manis sy just bgi steguk dua je buat raso raso NK bgi stu gelas/satu kotak mnuman kecil Tu sy xbagi la

kalau awak mmg buat "no salt no sugar" tak perlu, biar dia rasa makanan semula jadi sbb nnt kita bole add on mirepoix ,cfs, tomato paste . gpun sbnarnya makanan tuh ada je rasa dia sendiri tapi sbb da tbiasa dgn tuh ,so tambah

bwh 1tahun tak perlu garam. if nak letak mirepoix pun kena berpada.. lepas 1tahun sehari setengah sudu kecil garam termasuk makanan yg ada cheese ke sayuran yg bersodium ke semua la

5mo ago

Mirepoix pun kena berpada?

siapa yg cakap suruh campur garam sikit tu dear??? awak boleh refer sini ya. sebab apa kita xboleh beri garam & gula utk baby bawah setahun

5mo ago

Setuju dengan mommy ni. Info yang paling tepat.

saya masuk komen sekadar nk menyokong dan setuju dgn komen² di atas 🤭..baby jgn bg garam dan gula lg tau..tambah² baru nk start mkn

Saya gagal kawal anak no sugar no salt sejak umur dia setahun 7 bulan. Sebab dia dah suka hati ceduk makanan dewasa. Kami makan sekali.

5mo ago

okay la tuh, saya anak sthun da gagal awak, itu pun bawah sthun diorg ada sumbat juga. tak kira fam. saya atau husband. penat larang, still tak faham. tambah mnumpang sama. last terus ckp kt husband nak pindah. tapi tuh la, anak sthun makan mcm kita da la. kadang sedih nak tegas tapi org tua buat mcm kita ni nothing, first mom still blur2x, takda ilmu padahal depa dulu pun mcm tuh, kita da cuba nak jadi yg tbaik utk anak kita. emm 😌 .

Tak boleh awak. Jangan ikut cakap orang. Boleh baca sendiri dalam buku kesihatan baby.

x perlu.. klu awak tnye org2 lme memg la dyorg ckp bley.. tp sbenanye x bley..

Tak boleh