Check up

Bayi luar nikah boleh kah checkup di klinik kerajaan?

29 Balas

Boleh sis tiada halangan malah dia mengalu-alukan lagi kedatangan kita untuk kesihatan baby dan ibu juga , saya pun tengah laluinya , alhamdulillah nurse dgn doctor semua profesional , tapi sis kene beterus terang dan jujur dgn nurse dan doctor , memang pada awal nya nurse bising sikit sebab dah 13 week baru nak datang buat buku pink dah lambat dan musim virus sekarang patut nya kene datang lebih awal lagi takut jadi apa² pada baby dan ibu jgn takut itu kata nurse pada saya , sis hanya perlu bawa fotostate ic sis 2 keping sahaja yg lain tak perlu dan katakan pada nurse masa register tu yg sis ibu tunggal dan dia akan faham . Nurse dan doctor banyak bagi nasihat dan tanya ada perancangan nak kahwin tu je . Memang kita buat silap tapi jangan kita ulangi kesilapan itu lagi dan jaga lah bayi ni dengan penuh kasih sayang sebab dia tak berdosa . Doakan saya kuat untuk harunginya dan saya doakan sis juga kuat harunginya .

4y ago

Situasi kita pon sama tapi saya dah 14weeks tak buat lagi buku sbb takut kena marah

siapa cakap tak boleh ? diorang tetap alu²kan kedatangan kita tau . status anak tu tak penting sebab tu bukan kerja diorang nak atur . tugas diorang merawat saja . kita manusia jangan banyak menghukum , kita mesti membantu . macam saya 7bulan lebih baru pergi klinik, baru buka buku . saya memang taknak tipu apa² dengan nurse atau doc sebab saya lagi fikir pasal baby saya . kalau pun diorang marah , mungkin sekejap je . tapi kalau lama sangat , sampai perli² dekat kena terima je walaupun dah kecil hati sangat . kita buat , kita tanggung ok . jangan anggap awak je pernah buat silap , semua orang buat silap cuma berbeza² je jalan cerita dia . semoga awak dan anak sentiasa sihat selalu ❤

Boleh je sis. Mcm kawan sy, dia pergi swasta utk scanning dulu lepas tu bawak resit apa semua tu pergi KKiA buat buku pink. So nanti kat KKiA tak perlu bayar dah. Ikut mana2 yg sis rasa ok lah. Kalau direct KKiA sis cakap je jujur dgn nurse, mmg dia akan bising sikit. Tapi mula2 je, in shaa Allah lepas pada tu diaorg ok. Saya doakan sis baik2 je.. rezeki Allah dah bagi kena jaga baik2, walaupun luar nikah tapi percayalah ada hikmah disebaliknya..

boleh...luar nikah ke..dh nikah ke..smua mnusia layak mndpt layanan yg sme rata...baby tk bslah...abaikan aje yg ngatif....pikir baby sihat aje...buat smua utk kshtan awk dn baby...

Boleh . Mcm sy . Pg checkup . Buat bku pink . At least kne jujo lah dgn nurse . Dia akn tny bile kawen to je bg nsht . Tu je tp kalau nk br salin nanti kne ad waris

Boleh sbb doct and nurse tkde hak jugak nak marah, asalkan awak tanggung. Dan jngan lewat dari 3 bulan ye sis nnti dia bising hehe😙

saya nak tanya sy baru nikah tapi sy prengent sebelum nikah boleh sy tahu nak pih klinik mana yang okeaa

Tak pasti..tapi klinik kerajaan akn mnta sijil nikah msa buat buku pink..klinik swasta bole kot.

Bole jek sis, tpi akn ad brpuluh soalan yg sis kne jwb...😅😅😅

Boleh ja di klinik swasta .