Ubat kuat rahim

Baru2 ni saya ke hosp sebab kluar spotting dah 3 hari. Saya dah 6w2d. Ini kandungan kedua selepas yg pertama misscarriage. Slepas brjumpa dgn doktor pakar, doctor kata ada old blood dan scan baru nmpak yolk sac, janin belum nampak. Dan dia kata dia akan beri saya ubat kuat rahim. Tetapi apabila mereka bawa saya ke emergency, doktor disana kata tiada ubat untuk saya. Bila saya beritahu, bahawa doktor pakar akan beri, mereka tetap kata tiada ubat untuk saya. Jadi perlukah saya mkn ubat rahim? Sbb spotting masih kluar. Bantu saya. #bantujawab

14 Balas

saya pernah Ada spotting masa kandungan 4 weeks. Gov suruh tunggu 2 Hari incase kandungan gugur sendiri tapi Bila saya pergi klinik swasta , doctor bagi duphaston.. saya Makan Sampai 9 weeks . dah stop spotting terus Buka buku pink, lagipun buku pink kena tunggu appointment KK. Baru bersalin Bulan disember. baby sihat. so kalau sis risau, boleh dapatkan 2nd opinion kat mana2 klinik swasta.

2mo ago

saya pun mcm sis. skrg dah 8weeks dah 6 hari spotting. takut sgt tp doc dah bg duphaston utk makan 2 minggu. doakan baby saya selamat bersalin pd waktu sepatutnya 🥹 ttc anak pertama

Saya masa dulu ttc 5 tahun ,pastu pregnant . Tapi saya miscarriage untuk kandungan pertama tu. Lepas 5bulan saya pregnant balik. Cukup 8w saya buka buku. And ada spotting . Saya terus on duphaston sampai kandungan 20w.Kandungan 20w saya stop . Alhamdulillah. Selamat semuanya. Try laa pergi 2nd opinion..Semoga Allah permudahkan urusan sis.

2mo ago

Sis on duphaston tu atas nasihat doktor ke atau inisiatif sndiri? Amin, semoga dipermudahkan semuanya.

Saya baru dapat injection kuat rahim,doktor bagi bila dah nampak kantungg baby. Saya direct ke klinik swasta. Sis boleh terus direct klinik lain ye. Moga Allah mudahkan urusan sis dapatkan ubat kuat rahim & kandungan kuat sampai bersalin 🤲🏻

2mo ago

Amin, semoga dipermudahkan semua 🤲🏻 Terima ksih sis

doktor pakar tu cakap kosong ke? dia tak beri prescription terus? dalam rekod buku pun tak ada tulis ke? kalau ada tulis dalam buku, cuba tunjuk kat doktor/nurse, minta prescription betul2. takut terlupa.

2mo ago

Dia beritahu saya slepas saya buat tvs. Dia ada tulis something untuk diberi pada doktor di emergency, tapi saya takfaham tulisan doktor. bila doktor dekat emergency sruh saya balik, saya tanya berkenaan ubat, tapi doktor ckp takde ubat. Saya pun confius.

Duphaston ni kalau p swasta dia bg. kalau p gomen ni ssh sikit la.. try mintak second opinion di hospital pakar sakit puan yg lain kalau berkemampuan ya

2mo ago

Baik, terima kasih atas nasihat

sis boleh pergi ke swasta xpe sis.. dan buat masa skrg jangan bersetubuh lagi n jangan buat kerja berat ya..ini pglaman sya kguguran 2x .

Memg ade sesetengah Dr, klu dyorg x nmpk janin, dyorg x bg ubt kuat rahim.. sis bley try peg klinik lain.. yg pentg sis bedrest & jgn aktif sgt..

2mo ago

Sbb doktor pakar kata dia akan beri, tu yg saya risau kenapa doktor kat emergency kata tiada ubat untuk saya. Saya akan refer ke klinik lain. Terima kasih atas nasihat

Awk pergi kt Subang jaya medical Center terus g emergency dpt injection kt belakang n mkn ubat duphaston. Klu hospital lain pun blh.

cm sy masa 17w..jtuh ad bleeding..bru gov bg duphaston..tu pn admit 4hari

2mo ago

Macamana keadaan sis skerang? Semoga dipermudahkan semua

Sy hentikan spoting xgn ubt kg. Alhamdulillah..