Ambik pil perancang oralcon tkssuai ke?

Baru ii ni saya tukar perancang kepada pil oralcon di klinik,, sbb sy cucuk depo tkssuai dgn hormon saya lps 3 bulan cucuk,, skali la cucuk,, pstu lps je makan pil mlm smlm pagi esok sy tgk kulit sy kaki dgn tngan mula ii jadi gatal gegata,, truk bnyk sngt,, apa sy kena bt eh? Sy dh stop mkn sbb sy tkut alergic ,kalau sy rancang sndiri mcm mne ye?#bantujawab #firstmom btw sy czer sbb Tu kena rncang betul ii, ank bru 4 bulan hihi, nk pkai prncang lain takut,,msuk iicud ,, implan so ambik pil je tpi allergic pulk hm

Ambik pil perancang oralcon tkssuai ke?
11 Balas

Mngkin allergic la tu..nnti next check up anak bgtau dgn nurse..nnti nurse akan rjuk dktr. Seandainya smua pil yg berkaitan dgn hormon xsesuai dgn sis..mkna nya kna pakai iucd la..yg tu je xde hormon. Rncng sndri boleh..kne ade kerjasama dri dua pihak. Tpi kne igt 1 je. Buang luar atau x..msa pre ejaculation tu ttp ade sperm yg msok. Mkan ubat ke x sme jgak ade risk utk preg jgak sbb prncng x 100% mnghalang..heee..cuma nya risk utk yg rncng sndri ni tnggi skit la. huhuhu...

sy pon mcm sis juga cucuk depo allergic...masa lps bersalin pon cucuk heparin pon allergic..mkn pil perancang pon sme ada kesan sampingan..last2 guna kondom...smpai sekarang masih okey lg..

sy rancang sdri je sis xambk pil ke cocok ke apa , anak da 5thun ni bru dia dpt adk .. huhuhu seeloknye bncg dgn husband elok2 rancang sdri ☺️☺️☺️

sy pun sama Rancang Sendiri Aje.. Sbb Misi Cucuk Typo Darah Nifas Yang Kering keluar blk semula... Kwn sy setiap 3 bulan injek Typo badan naik mendadak

mungkin elergic bgntau doc mungkin diorg blh suggest pil lain..or Klau x nk cucuk or pil blh pakai implan Klau x nk gak blh je pakai kondom

Iucd je lah yg takde side effects sis. Tapi awk la tal selesa.

sya ccuk depo juga tpi sakit kepala berpanjangan

tukar pil perancang

Bincang dgn doktor

Minta advice doc.