Baby kena berak sekurangnya sekali sehari (normal)

Banyak yang cakap normal tak berak sampai 2-3 hari sebab BF atau campur. Sebenarnya tidak normal ya. Tapi jangan panik, bkn bermaksud ia sesuatu yang membahayakan. Jangan normal kan benda yang tidak. Cuba sebaiknya untuk bagi bayi berak sekurangnya sehari sekali. Cuba urutan perut dan gerakan kaki. Biasanya bayi tak berak mungkin kekurangan susu (dehydration). Semasa BF mungkin kita tak sedar ataupun menyusu botol kita perlu periksa semula berapa byk dia minum sehari. #bantusharing #infobayi #infoanaksehat

14 Balas

sis klu baby br lahir pla mcm mn..ank sya kuning tp risau pla dr klur LR nk dkt 24 jam br ia berak..kencing dlm 12 jam..mslah skrg baby kning tp kerap bg ssu 2 jam..ssh btul ia nk mbuang wlpn kcing,klu berak lagi la ssh cuma baby kerap kntut ..dah kah normal?

1y ago

Kalau dalam masa 1-2 hari okay lagi. Masuk hari ketiga kena check baby minum kerap tp berapa byk quantity(boleh check umbun baby), kencing okay tak. Boleh buat urutan perut baby, gerak kaki baby arah jam. Boleh tengok youtube senaman perut baby. Nanti digestion system baby akn improve better.