Baby kena berak sekurangnya sekali sehari (normal)

Banyak yang cakap normal tak berak sampai 2-3 hari sebab BF atau campur. Sebenarnya tidak normal ya. Tapi jangan panik, bkn bermaksud ia sesuatu yang membahayakan. Jangan normal kan benda yang tidak. Cuba sebaiknya untuk bagi bayi berak sekurangnya sehari sekali. Cuba urutan perut dan gerakan kaki. Biasanya bayi tak berak mungkin kekurangan susu (dehydration). Semasa BF mungkin kita tak sedar ataupun menyusu botol kita perlu periksa semula berapa byk dia minum sehari. #bantusharing #infobayi #infoanaksehat

14 Balas

klau da 5 hari tak berak susu badan campur susu fm cemana ya ? perlu ke saya tukar susu ? apa patut saya buat ? urutan saya da buat .

1y ago

Maaf lambat balas. Saya tak dapat notification. Baby dah okay ke?

For fully bf pun sama? It's quite confusing then. Sebab banyak sumber cakap normal. My baby gap 3-4hari untuk poopoo.

1y ago

nurse ckp kalau fully susu badan normal xberak 2 3 hari. sbb susu yg dia minum mmg betul2 dicerna & cukup2 untuk diri baby.. tp kalau fm mmg kena berak at least sehari sekali

ank sy pun xberak smpai 3 ari..ni bkn first tp sllu xberak smpai 3 ari

1y ago

Kalau boleh baby berak setiap hari sekali. Cuba monitor food intake dia. Atau susu dia cukup tak. Takut kurang air juga. Kalau masih menyusu cuba cairkan sikit mungkin susu tu pekat untuk baby

kalau bole kene sehari sekali