Baby kena berak sekurangnya sekali sehari (normal)

Banyak yang cakap normal tak berak sampai 2-3 hari sebab BF atau campur. Sebenarnya tidak normal ya. Tapi jangan panik, bkn bermaksud ia sesuatu yang membahayakan. Jangan normal kan benda yang tidak. Cuba sebaiknya untuk bagi bayi berak sekurangnya sehari sekali. Cuba urutan perut dan gerakan kaki. Biasanya bayi tak berak mungkin kekurangan susu (dehydration). Semasa BF mungkin kita tak sedar ataupun menyusu botol kita perlu periksa semula berapa byk dia minum sehari. #bantusharing #infobayi #infoanaksehat

14 Balas

kan... sy pun rasa mcm tu. bagi bayi yg 6 bulan ke atas, dah makan, hatta masih breastfeeding, still juga perlu poop at least once a day. nie lagi kalau yg minum susu formula, mesti kena juga poop once a day. kalau x poop, something somewhere wrong. sy pernah alami, di rumah bila saya jaga anak sy, elok saja die poop lpas makan sbb mmg sy bg die makan byk, susu pun ikut time. bila hantar pengasuh, she told me she finished her food, she done with milk, but yet no poop.... something fishy there. n I caught her not giving properly milk cause she don't want to go wash n changing my baby. so make sure, ur baby daily intake is equal to output.

1y ago

Bf atau Fm, lagi sihat baby kalau poo sehari sekali. 👍 paling lambat 2 hari but on the 3rd day patut berjaga jaga. Kena check balik kalau kurang minum ke tak. Bagus sis make sure baby poop and bery alert on your baby 👍👍👍