Baby kena berak sekurangnya sekali sehari (normal)

Banyak yang cakap normal tak berak sampai 2-3 hari sebab BF atau campur. Sebenarnya tidak normal ya. Tapi jangan panik, bkn bermaksud ia sesuatu yang membahayakan. Jangan normal kan benda yang tidak. Cuba sebaiknya untuk bagi bayi berak sekurangnya sehari sekali. Cuba urutan perut dan gerakan kaki. Biasanya bayi tak berak mungkin kekurangan susu (dehydration). Semasa BF mungkin kita tak sedar ataupun menyusu botol kita perlu periksa semula berapa byk dia minum sehari. #bantusharing #infobayi #infoanaksehat

14 Balas

Ank sy bf + s26 yg pink tu. Ritu sy tgk dia akan berak 2,3 hari. Ni dh 3hari still tk berak. Risau plk sy. Sy ada buat lebihkan air yg mcm puan ckp ni. Kadang tu dia hbs kn susu fm. Kadang tu tk. Tp dia lebih kepada bf. Still ok ke ye?

1y ago

Kencing okay tak? Generally healthy baby poop once a day. Paling lama 2 days. Masuk 3rd day kena alert in terms of berapa banyak dia minum/kebersihan botol mcmtu. Kalau Bf milk lagi bagus untuk baby. Check berapa kerap minum if susu BF and blh check dehydration level. Kulit dia kering tak/nangis keluar air mata/ada taik mata byk tak/perut kembung tak. Ni salah satu cara untuk check.