Baby kena berak sekurangnya sekali sehari (normal)

Banyak yang cakap normal tak berak sampai 2-3 hari sebab BF atau campur. Sebenarnya tidak normal ya. Tapi jangan panik, bkn bermaksud ia sesuatu yang membahayakan. Jangan normal kan benda yang tidak. Cuba sebaiknya untuk bagi bayi berak sekurangnya sehari sekali. Cuba urutan perut dan gerakan kaki. Biasanya bayi tak berak mungkin kekurangan susu (dehydration). Semasa BF mungkin kita tak sedar ataupun menyusu botol kita perlu periksa semula berapa byk dia minum sehari. #bantusharing #infobayi #infoanaksehat

14 Balas

Anak sy penah dan selalu xberak smpai 3&4 hari msa dia umo 1-6 bln sbb dia susu badan byk kita sbagai ibu risau sbb dgr org ckp xnormal xberak la klo dah lama sgt jadi pegi lah tya dr skali tya dktor dia ckp normal dan biasa sgt sbb baby serap nutrien dlm badan kat susu tu

1y ago

There is a reason doctor cakap ‘normal’ because if not the ER is going to be filled with worried mothers. Ada byk factor to determine normal or not for a baby. Generally, a baby that poop once a day is a healthier baby. Paling lama 2 days.masuk 3rd day kena alert in terms of sufficient milk intake/cleanliness etc. Nutrien mmg akan diserap dalam badan whether its FM or BF.