Baby kena berak sekurangnya sekali sehari (normal)

Banyak yang cakap normal tak berak sampai 2-3 hari sebab BF atau campur. Sebenarnya tidak normal ya. Tapi jangan panik, bkn bermaksud ia sesuatu yang membahayakan. Jangan normal kan benda yang tidak. Cuba sebaiknya untuk bagi bayi berak sekurangnya sehari sekali. Cuba urutan perut dan gerakan kaki. Biasanya bayi tak berak mungkin kekurangan susu (dehydration). Semasa BF mungkin kita tak sedar ataupun menyusu botol kita perlu periksa semula berapa byk dia minum sehari. #bantusharing #infobayi #infoanaksehat

14 Balas

lekuk ke? anak saya ada reflux..snow x jln..tukar enfalac ar jd sembelit..ni pakar suruh tukar frisolac ar.. alhamdulillah..berak..tp byk kali sehari..lebih 5x... ni hydration ke? risau saya dia kurang zat .. muntah dah kurang..tp itulaa.. berak pulak..nak.kata cirit pun x kot.. entahlaa sbb najis dia kuning cair pekat x berketul².... okayke ni? kesian sbb lahirnya 2.6kg je. doc nak umur dia 2bln nanti kene 4.2-4.8kg.. hish..risau saya..

1y ago

don't think too much mommy. anak saya lahir 2.75kg, checkup dua bulan berat cuma 3.6kg. nurse kata okay je sebab dah naik almost sekilo dari berat masa lahir. cuma checkup 3 bulan nurse pesan biar berat tu at least 4.5kg sebab biasa baby growth spurt dia masa nak beralih dari dua bulan ke tiga bulan. yang penting anak sihat dan aktif.