Jaundice (kuning tak turun)

#bantusharing #Nanya #mommybuntu #1stimemom #firstbaby #seriusnanya Hai mommy's... Boleh sharing tak macam mana mau turunkan kuning baby selain bagi susu badan. Dah kerap bagi susu pada baby. Tapi still tdk turun kuning. Risau sangat. Buntu pun ada juga. Sedih bila tgok baby nangis2 bap kena cucuk hri2 cek kuning. Mommy's tolong saya. #helpfirstmom #sharingiscaring

2 Balas

Anak sy pun da sebulan still kuning. Doktor pesan just continue kerap bg susu badan sebab kuning tu akan keluar kt tahi baby. Selain tu sy jemur baby every morning. Alhamdulillah nmpk mcm turun kuning walaupun ada lg. As long as baby active, insyallah tkde pape. Kesian baby kena check kuning setiap hari? Sy check kt klinik swasta, doktor ckp tk perlu check bacaan kuning kerap. Sbb check utk bacaan je, ubat kuning is susu badan kitaa... jadi sy yg pantau sendiri. Doktor pesan if kuning sampai kt kaki, baru pi check bacaan sbb tu mengatakan kuning tinggi. Sian baby kena cucuk bnyk kali...

Saya haritu bagi air anggur hitam. Perah biji anggur dalam stgh sudu teh bagi die minum. Terus mendadak turun. Tapi gi kk jgn bagitahu pulak awak buat gitu. Tapi tu baby sy la die okay je. Pastu sy mandi dgn air asam jawa. Elakkan lampu kuning baju kuning ape ape barang kuning. Ibu pun jgn mkn kunyit ke kari ke mcm tu.