Mencari ilmu

Bakal2 ibu atau y dah pernah menjadi ibu .. Sy nk tahu kalau bersalin normal ni memang kene toreh ke kt bawah tu? Torehan tu ade bius ke atau tk Ye? Tkot lah bile pikir .. #seriusnanya #ingintahu #firstmom #firstbaby

6 Balas

xyah fikir. kalau fikir mmg akan jadi overthinking, takut gelabah semua nya. ckup fikir, aku nak bersalin normal, nak bersalin cpt, xnk contraction lama, xnak duduk lr lama. so now u boleh tgok gentle birth. hypno birth dkt utube. byk kan membaca. situ ade ajar cara utk krg kan koyakan.

percayalah sakit nak contraction and nak meneran baby tu punya sakit sampai awak takan sedar awak kena gunting . pastu time nak jahit pula rasa la mcm kena gigit semut tapi sebab dah terlampau penat dan lega ank dah keluar kita tak pikir sgt dah kat bawah tu kena apa 🤣🤣

1y ago

ya Allah tuhanku..mudah2an 🥹 saya pun nervous sebab 1st time nak bersalin normal. nak fikir tak sabar nak jumpa baby je 🥰

Nk bersalin mmg sakit, takde yg tak sakit melainkan bersalin dkt private, on bius (bayar lebih). Gunting tu normal, klu 1st time bsalin, awk takkan perasan pun sbb ada yg lebih sakit dari tu. Awk xperlu fikir byk ye.. Yg penting ibu & bby selamat.

1y ago

private tu tk berapa nk mampu lah sis dgn ekonomi skrg.. huuu... harap tk de pape lah bersalin nanti.. amin

kalau doktor gunting mase kita tgh push tu kita dh tak rase pn sakit kena gunting.. yg sakit nye kalau time kena jahit kat bahagian kulit.. rase mcm nk sepak org pn ade 🤣🤣

1y ago

heheh.. harap dmudahkn urusan kite smue bersalin

Bergantung pada besar baby, kalau baby boleh melaluinya Insha'Allah xde kena toreh.. Maksudnya normal tanpa jahitan .. Sy pun x pernah rasa, takut juga.. 😅

1y ago

sama2 takot lah kite Ye sis heheh semoga dmudahkn urusan sy dan ibu2 semua

selalu ank sulung akan digunting sbb nk elak luka pecah..xrsa pun msa kena gunting tu.. rsa lgi contraction ...