Susu Keluar Dari hidung

Bahaya atau tidak anak saya selalu keluar susu melalui hidung selepas susu even dah sendawa, baby baru 12 hari. Boleh dikatakan hari2 dia muak keluar ikut hidung, perlu ke sy bawak peegi ke hospital atau klinik. Risau la saya tengok dia mcm tu, takot dia chocking. Sapa2 boleh advise tak cara nak kurangkan dia jd mcm tu

12 Balas

Anak saya dulu mse bru lahir pun slalu mcm tu. Setiap kali luak susu mesti smpai luar kat hidung, time tgh burp pun slalu muntah sndiri. Lpas tu saya cter kat doc, doc ckp sbb anak mnum susu byk sgt, anak saya bila dh knyang pun dia hisap lg, sbb dia nk hisap puting tu. Doc ckp bila dkat perut trlalu penuh, dia akn automatic kluar dkat hidung sbb dh tkde rongga utk kluarkn susu yg trlebih tu. Sejak tu saya kurang kan anak saya mnum susu. Masuk 2 bulan dh ok dah dia, saya tk burp kn pun dia tkde luak susu lg.

7mo ago

ank awk dlu bf ke minum susu formula..sbb ank sya tgh alami skrang..risau btul saya😥

Ank sy Dari lahir smpai umur 3tahun Masih Sama juga,cuma sy nk bg tips masa Lepas susu Kan ank, seeloknya tepuk belakang badan sebelah kanan Dalam keadaan bby dduk..sbb saluran aliran untuk bby nyusu Masih kecik lagi.kena rajin pantau Bab benda mcm ni,sbb ank sy ade masalah jantung berlubang Dari baby,cuma dah besar baru dapt ditect.ade org ckp keturunan masa nyusu je muntah ikut hidung lah ape,tapi kite kena alert juga lah sbb dunia skrang mcm penyakit 😬

Klu tido bagi mengiring takut susu tu masuk balik, anak sy pun dlu cmtu berlarutan smpi 6bulan.dah jumpa doc bkali² tp dia sihat ja,cuma saluran gastric dia tu lmbt matang dr biasanya.jadi susu masuk perut senang tkeluar lagi2 dia kuat susu.tu smpi tsembur dr hidung.klu 6bulan masih x brenti mcm tu,baru refer ke doc.

Anak saya pun.. Harini hari ke 19.. Dah 2 kali dia muntah ikut hidung.. Saya jd panic.. Cepat2 angkat dia.. Tp sbb dia mcm tak cuckup susu.. Sedangkan dah ada sukatan.. NB 2oz kan? Camne nk buat tu eh? Ke dia just nk puting je utk dia tido?

Hi...baby i pun macam tu...dari lahir sampai sekarang 2thn4 bln...memang risaukan tapi dah normal... Lepas bagi susu burp it than masa tidur try bubuh tinggi sikit...i pun selalu buat macam tu sampai sekarang la...

Baby sy pun mcm tu mula2. Risau jugak. Lepas susu, burpkan...then tinggi kan bantal..lepas tu tido biar mengiring sikit.. Lama2 ok.. Baby sy dulu selalu.. Skrg dah jarang2. Jgn bgi susu over feed juga..

Overdose.. Tkt tsedak n bahayakan nyawa baby.. Kna kurang aunz susu tu.. Baby sy pn jd cmtu juga, kurang amount bru ok.. Tp kna sllu tgk, tkt jd benda yg xdiingini

baby sy pon cmtu...bile dh 3bulan baru ok...kalau kluar susu dr hidung cepat2 angkat....jgn biar baring nnti boleh tersedak...

5y ago

kalau die tido lps nyusu baringkan die mengiring sis..utk elak tersedak.....yup tu normal...

Lepas blurp.. sandar di bahu dlu..dlm 10-15 minutes.. br baring dia

bby sy pun cm tu..tpi lma2 dy bkurng.. maybe tlmpau knyng