Pendapat saya

Bagi saya takde masalah pun kalau seseorang ibu tu taknak pakaikan anak dia barut. Masih ada lagi yang suka kecam. Saya tanya sendiri dengan doc pakar tentang pemakaian barut pada baby ni takde apa pun. Kalau nak pakai then pakai. Tapi barut bukan untuk elak bayi dari kembung perut. Even tak tutup kepala atau pakai stokin pun bukan punca angin boleh masuk. Dan angin juga tidak boleh masuk melalui kulit.Kalau angin masuk ikut kulit, lebih baiklah kita berbungkus satu badan. Jadi semua itu hak pada ibu bapa tu sendiri. Soal tak pakai barut nanti shape perut anak buncit dll. Pada saya bila anak tu dah besar dan dewasa dia sendiri yg kawal pemakanan dia. Bentuk badan dia. Exercise ke apa. Ada yg kecam kalau tak pakai barut baby jadi buncit. Ada juga kenalan saya yang anaknya berbarut tetap juga buncit. Mak mak pula jadi berdebat 💆🏻‍♀️ Hormati setiap keputusan sesiapa pun.

4 Balas

Ada juga cm tue ek.. Anak sy pakai time mak sy ada jew hahaha Pastue sy buka 😂 Sbb bila kencing or yak abis basah smpi ke bdn eh Elok jew anak sy dedua perut xbuncit pun Dedua anak sy xada masalah kembung perut alhamdulilah Anak sy sorang dh berumur 15&12 taun Alhamdulilah ok jew Ni yg ke 3 (tgh preggy) sy beli untuk sedap kn hati mak hahaha Klu x mmg xlah sy nk beli 😂

10mo ago

Hehe.. biasa lah tue.. Perut kembung ni dr kita sebenarnya Xjaga mkn anak susu bdn.. Buat xtau jew lah Sy jaga hati mak jew hahaha Lain2 membebel sy mana peduli 🤣 Lantak dorg hahaha

setuju sis. saya pun tanya doktor sendiri. sbb anak saya dulu kena hernia, org tua salahkan saya kata sbb tak pakai barut, padahal doktor kata tuh bukan punca dia. bila bagi pakai tgok kesian anak, barut sampai ke dada. depan org tua, buat la pakai, tapi takda ,mmg buka.

10mo ago

Saya pun pengikut doc imelda. Dari situlah tahu macam2. Tapi bila sampai ke orang tua, katanya kita ni modern sgt. Semua nak ikut doc. Last2 sakit jumpa doc juga 🥲

Anak sy pun xpenah pakaikan barut..rimas je kesian baby. Pampers pun dah sampai ke atas perut. Alhamdulillah anak2 sy xde masalah kembung atau perut buncit..

10mo ago

Alhamdulillah sis. Kadang blh stress tau sebab kita nak besarkan anak cara kita. Tapi bila ada yg campur tangan macam kita tak reti apa apa ni, payah. 😌 padahal before bersalin kita dah gali ilmu macam2 soal baby.

Ye. Buat panas dia je