Cara mengendalikan anak berumur bawah 4 tahun

Bagaimana cara untuk mengawal tingkah laku anak yang berumur bawah 4 tahun yang agak lasak ketika berada di tempat awam

2 Balas

mcm sy awl2 dr rumah remind dia ms nak keluar kena pegang tgn mak dgn ayah jgn lasak sgt bahaya..nanti bila terlepas ada orang tak di kenali tiba2 tangkap kena culik ke nanti.. tak dapat dah jumpa mak dengan ayah lagi..nanti awak sedih mak ayah pun sedih....tp sy xtwla cara orglain bagaimana cara didik anak😅tp bila sy buat mcmtu . alhamdulillah berjaya ..dia kena ckp lembut2 dgn kekdg kena guna reverse psychology...kekdg kita kata jgn..tu dia akan buat..kita kata hurm..kakak buatla..mak ok je..nnti jtuh..luka awk sakit mak dgn ayah tak.jd bila suruh buat tu..tu dia takan buat😅😅😅apa sy lihat tuk anak2 generasi skrng kita kena byk bgtw pd dorang apa kita suka dan tak dia buat... cara dia bukan jenis kata eh u..dont..eh no..no.dengan tengking mmg takan jalan.nnti anak lelm lg akan ignore arahan kita pd ms akan dtg jika brterusan nk marah .. mcm bak kata ustaz syamsul debat kata ms ank umur dr bby smpai 6 tahun kita kena manjakan dia dan layan mcm raja .ms umur dia 7 hingga 12 tahun baru kita layan dia mcm hamba utk disiplin kan anak jika tak solat ,boleh rotan dan marah tp berpada ..bila anak dh meningkat dewasa umur 13 dan ke atas kena layan anak mcm kawan jd apa2 jd dia akan cri mak dan ayah dahulu tuk dberitahu dan share ..apa2 pun ...just berterus terang je dengan kena bg contoh kalau buat ni apa akan jd pd diri dia...kalau dia buat aksi bahaya bgtw dia..nnti kalau msuk hsptl ni mak dgn ayah xdpt jg doc tak bg jaga suruh balik....nnti kena tggl dkt hsptl doktor dgn nurse akan jg awk smpai awk ok..awk nk ke?? lama tw kita baru dpt jumpa..rindu nnti nak jumpa sush ..nnti dia akan brpk ok jgn mcmni bahaya...anak ni bila kita bgtw in shaa Allah...dia akan faham..even kekdg ada spruh anak ambil ms tuk faham..mcm ank sy dia dh pndai cakap sikit2..kalau buat mcmni masuk api neraka kan mak😅kdg kita tak ckp apa2 pun dia sndri yg ckp..mungkin tgk cerita omar hana...dgn kartun dkt durioo n etc buat dia brfikir yg baik dpt msuk syurga..yg kurang baik masuk neraka..mengikut apa dorang faham .kekdg dgn kita sekali dia tanya nak masuk api neraka ke..😅😅kalau buat mcmni..kekdg kita pun blur .apa salah kita dh buat dgn anak dlm hal ni 🤣kalau anak tantarum pulak bia je dia tantarum smpai tenang sbb dorang baru nak belajar ttg emosi.....lepas dia dah tenang terus peluk...bg pelukan pd anak adalah ubat paling mujarab dan blh buat mereka happy.jd kena slalu peluk anak ..dan ckp dkt dia .kita syg dia ..nnti dia okla..dan kurang buat perangai..nak tgur boleh .nak mrh boleh .tp mcm jgn tengking2 tak sesuai tuk age mereka yg br nk belajar.

sebelum keluar rumah,remind dia utk behave..be a good kid bila kt luar.