salah ke apa saya cuba buat ni

baby sy baru lahir 2 hari. tp dia tak pandai latch sbb puting sy tenggelam & besar. dah cuba byk kali tp masih tak berjaya. kesian sgt dia lapar. salah ke if sy nk bg dia fm? sy tau sy takkan dpt bg dia bf sbb keadaan puting sy tu. dah cuba nipple shield, nipple puller semua tak boleh 😭😭😭#firstmom #firstbaby

31 Balas

Saya pun macam awak jg masa baru habis bersalin susu tak keluar puting pn tak timbul nasib nurse ajar adalah baby minum sikit then sebelum cek out wad ada jumpa doc bagitau air susu kurang doc bagi ubat tmbh susu ,...baby saya sampai sekarang x direct minum kat botol susu jak tapi susu badan saya lah now baby dh 2 bulan 10 hari berat 5kg :) kuncinya ibuu2 jgn putus asa 💪

tak salah pun nk bg fm..terpulang pd sis,kalau betul2 nekad nk breasfeed ank,mmg kena dptkan bantuan pakar laktasi yg bertauliah..follow ig noorfazila_bt_abdul_rahman ... sy pun selalu tny dia if ada mslh penyusuan,dia mmg rajin respond.. jgn terlalu fokus ape org kata sis,mulut dorang xleh tutup.. tetapkan pendirian then give ur best..asalkan tak biarkan ank kelaparan..

xpe sis. yg penting baby sihat n berat bertambah n x lapar. sbb nnt kuning dia naik lagi risau kita dibuatnya. nnt nk bg susu bdn kt anak sis boleh start pam utk stimulate susu bdn. pastu bg je susu bdn guna botol. sy masa baby 2 mggu pun trpksa buat mcm ni bulan lps sbb kuning naik n baby minum susu sy x kenyang. so sy bergilir mixed feeding susu bdn n fm.

first baby normal je klau bab masalah nipple ni. yg Penting awk kena ada ilmi breastfeeding. baby tak hisap puting tpi baby akan "pump" bhagian aerola. boleh ja bg fm tp guna syringe or cup sementara praktis bg baby menyusu.. klau ada bajet lebih boleh hire counselor lactation.tp boleh je Mintak advice dkt kkia, dorang pun ada unit lactation.

X salah pon..kalau x Bg susu FM Nt berat bdan boleh trun..mcm saya anak dlu baru lahir x pndai isap susu bdn Tp saya Bg jugak & saya ingtkn dia mnum Tp rupanya x.. bila pegi klinik timbang berat turun 500gm terus anak saya kena masuk wad..mmg x salah pon bg FM drp biarkan anak lapar x mnum susu..

sis cuba dapatkan bantuan pakar laktasi kalau sis ada niat utk teruskan breastfeed anak sis. kalau tgh pantang, boleh contact dan mereka boleh buat home visit. in sha allah, setiap masalah ade penyelesaiannya. jgn putus asa selagi tak berhabis berusaha supaya tak rasa menyesal kemudian hari.

Tak salah pun bagi bayi susu formula, kalau tak tak adanya pakar invent fm utk bayi. Yang salahnya maknya tetap tak nak anak minum fm bila anak lapar dan tak dpt nk breastfeed. Klu laa fm ni berdosa, kenapa anak tu dh besar sikit tukar ke fm tak bergantung pada breastfeed sepenuhnya. #jenuh

anak 1st sy pun mcm ni , pastu husb belikan pam susu , dpt lah jgk susu badan tp campur susu fm jgk , pastu bilaa asyik pam , lama2 puting timbul , ank no 2 dpt bf , sbb ada puting , cume 1st baby je laa cmpur2 , tkpe tkde salah pun , susu apa pun anak minum itu semua rezeki ❤️

Hi. Boleh minta nasihat nurse. Memang struggle untuk bagi anak latch dengan betul. Moga dipermudah urusan. Kalau saya nurse akan guide macam mana posisi untuk pegang tapi bila buat sendiri memang makan masa untuk betul² pegang anak dengan betul untuk bf

Sy pun jenis puting tenggelam. Tapi sy bagi je baby hisap. Sebab kena fhm konsep breastfeeding baby bukan di puting tapi di aerola. Selain tu, pastikan lekapan baby betul takda masalah pun. Sy consult dgn breastfeeding consultant pun dia ckp mcm ni.