Tolong share cara naikkan berat baby

Baby sy 7 bulan .. Beratnya 6.5kg.. Cane nak naikkan berat baby yaaaa.. Full bf.. Makan memilih.. Tolong share apa2 menu yg baby bole makan demgan berselera pleaseeeee

Tolong share cara naikkan berat baby
11 Balas

Orang kata pakai beras sumo tu boleh bagi berat baby naik, pastu beras jasmine warna pink yang wangi tu pon. Pastu letak unsalted butter. Pastu 10 bulan saya rasa dah boleh bagi cheese, saya pon tak ingat masa anak saya, buat pasta cheese yang memang baby friendly punya. Pastu finger snack tu bagi juga in between makan tu or untuk dia kunyah kunyah. Tapi anak saya pon berat tak lah banyak naik, tapi okey graf dia naik cantik.

2y ago

Satu lagi, pentingnya bagi saya yang 4 day’s rules tu. Memang betul ajar anak tak picky eater and boleh kesan apa dia allergic semua. So dari awal bagi makan saya dah buat 4 day’s rules tu.. and yeah its work

Hi mommy. Cuba beri makanan yang berasaskan kentang, boleh guna mentega unsalted bila nak masak mee ke dll bagi menumis. Kalau anak saya bagi tu okay naik. Masa umur² macam ni. Bagi snack juga. Buah/ biskut baby

ank saya macm sis la.. tapi ank saye kuat makan..badan tetap maintain cmtu je..berat pun susah nak naik. ade kate ikut gen jugak..macam saye bdan kecik.. anak skrng umur 1thun 9 bulan berat baru 9kg lebih.

Bubur ikan bilis. Bubur ikan kembung. Bubur ayam. Bubur telur rebus. Bubur udang. Bubur ketam. Bubur sotong. Kentang lecek. Ubi keledek lecek. Labu lecek. Sayur bayam. Betik. Pisang. Tomato.

beri dia appeton lysine..nanti dia akn Ada selsera mkn..walau bgi mknan ape skli pn sb appeton tu mmbantu dia mnjadi selera utk mkn..selamt mencuba😊

2y ago

hah drop tu lah appeton yg sy ckp..maaf slh type..umo ank sy 3 buln sy dh beri appeton drop..tpi alhamdulillah selera jgk dye mkn n mnum ssu..bila dh 1 thun bru bgi appeton lysine..

setiap hari dalam makanan anak, saya akan buat yg ada santan atau cheese. kalau main meal xde santan, saya letak dalam bfast/minum ptg dia.

Baby sy berat drop.. trun dari 7.45 masa 5blan .. ,6bln 6.84kg pastu demam 6.5kg je.. jgan risau slagi graf die normal sis bby tgh aktif x

Join group menu makanan bayi kat fb sis, banyak idea mommy2 katsana bagi😍 sy pun sama anak 7m makan memilih😆

Sy campur ubi oren..labu..avocado..mnyk zaitun..kuah sup daging..pelbagaikan menu ngn bubur..alhamdulillah.

nurse ad cakap berat badan die xokay ke sis?sebab bby saya 9bulan berat 6.37 je,nurse cakap berat semua okay..

2y ago

mudahan2..sy dah cuba guna multivictamin dan sedaya upaya masak