Baby 1 bulan 3 mggu belum buang air besar selama 6 hari

Baby saya mixed bf + formula belum buang air besar dah nak masuk 6 hari tetapi selalu kentut. Perut tidak kembung. Perlu ka sy tukar susu formula sbb hari tu dah tukar yg ada probiotic dan boleh buang besar tetapi sekarang blm lg berak.

2 Balas

doc kata kalau fully bf, tak berak seminggu / 2 minggu pun takpe. that was normal. kalau susu fm saja mesti berak at least sehari sekali paling kerap, or 2 hari sekali. but kalau baby fully fm berak 3/4 hari sekali should be ok and normal lagi. bagi baby mixed, dia boleh berak antara beberapa kali sehari hingga seminggu sekali. but kalau dah lebih dari seminggu tak membuang juga, maybe susu tak sesuai.

Kalau fully bf normal. Kalau campur bf n FM, tunggu yg berpengalaman komen.