Bayi belum merangkak

Baby saya dh 7bulan tapi masih belum merangkak..adakah itu normal?#firstmom #ingintahu

11 Balas

Anak sulung i meniarap 2.5months, merangkak sekejap masa umur 8bulan. Masa 6-8 bulan dia mengesot, merangkak backwards. Betul2 merangkak kejap 8 bulan and 9 bulan terus jalan. Baby tak sama sis. Ada org cakap, tak elok baby merangkak sekejap. Tapi i nak buat camne kan dh mmg dia nak berjalan takkan i nak stop so I encourage. Cumanya, i bykkan activity yg buat dia merangkak. So sis, awk jgn risau ya. Baby awk inshaAllah ok.

Normal je . Sbb perkembang baby semua lain2. Mcm anak i meniarap awal tapi merangkak even 8bulan pun still x smooth sbb bila merangkak je terus mcm nak duduk bangun. Rupanya mmg x minat merangkak terus berdiri memapah slow slow terus berjalan.

normal.. baby saya 8 bulan baru boleh merangkak, 11 bulan baru berani bertatih.. perkembangan setiap baby tak sama. saya mase baby dulu mak saya kate x merangkak pun, mengengsot je..

bg sya normal...sbb ank sya 8 bulan ngesot...nk msuk 1 tahun merangkak n 1 tahun 3 bulan jalan...nurse cakap normal...nurse cakap kat sya plg lambat budak merangkak 12 bulan

Normal sis. Anak saya pun lambat merangkak. Sekarang dah merangkak, lambat berjalan pulak. Haha. Tapi setiap hari ada progress, cuma lambat sikit dari sebaya dia.

Normal sis macm baby saya masa 7 bulan mmg dia tak suka merangkak sbb lutut dia sakit tahu2 terus jalan sis merangkak tuu kejap je 1tahun 2 bulan baru jalan

Normal sis anak sy dlu yg sulung merangkak 7bulan . Anak kedua mengesot je bulan depan dah 9bulan . Merangkak dia tgh belajar gigi dah 6 batang 🙄

normal,

normal