Newborn tak boleh kena kipas?

Baby saya 8 hari tapi mak mertua tak bagi tidur kat kipas. Kipas dlm bilik pun pasang no 1/2 je katanya baby takleh panas. Nanti sakit paru2. Padahal baby saya dh siap bedung semua. Mmg macam tu ke? Takpe ke baby kepanasan? Kesian pula tgk baby adoi

1 Balas

Tak betul. Suhu persekitaran baby perlu optimum. Tak terlalu sejuk dan tak terlalu panas. Kalau terlalu panas bahaya. Boleh mengakibatkan SIDS (Sudden Infant Death Syndrome). Selain SIDS, boleh mengakibatkan kulit baby melecet, naik ruam panas, tambahan pula berbedung pulak tu. Kesiannya baby. 😢 Saya sarankan awak dan suami gali lebih lagi ilmu parenting dan ilmu bayi (komunikasi, kesihatan, pemakanan). Apa yang paling penting sentiasa rujuk dengan yang lebih arif iaitu doktor.

5mo ago

Ya betul tu. Info ni saya dapat melalui paediatrician anak saya dan bacaan.