Pencapaian Baby 8 bulan

Baby saya 8 bulan dan nak masuk 9 bulan dah pandai: duduk kaki lipat ke belakang, merangkak, berdiri/berjalan/melangkah sambil memegang perabot, guna perabot atau bertahan pada badan saya dan menarik badan untuk berdiri, tepuk tangan bila saya sebut 'clap' atau 'smart', memanjat kerusi/sofa/badan kita, melambai genggaman tangan bila saya sebut 'bye-bye', kenal arahan simple seperti 'go' 'come' 'give' 'dah', pandai ikut saya sebut 'jaga' masa main dengan dia (tapi sebutan nya lain, bunyi seakan sama), takut bila saya buat bunyi sheep (baaa!) sambil tunjuk gambar biri-biri, suka tengok saya menyanyi, ikut bercakap bahasa dia sendiri (babawaba) bila tengok saya berbual bersama ahli keluarga lain di meja makan, suka panjat keluar dari baby walker, suka tengok pemandangan dan dengar persekitaran di luar rumah, jerit sekuat hati sebab nak dengar bunyi sendiri, pegang rice rusk dan makan sendiri, ambil benda dengan ibu jari dan jari telunjuk (pincer), tunjuk gambar haiwan di buku guna jari telunjuk, buat bunyi dengan melodi sendiri sambil kepala teleng manja, sebut 'di' atau 'deh' bila nak panggil suami saya 🥰 #firstbaby #1stimemom

1 Balas

Wahhhhh!!! Bestnya. Mesti mommy tak percaya dia dah besar kan?