Baby makan 6bulan

Hi, baby saya 6bulan17hari . Saya bagi makan 2kali sehari , saya bagi bubur campur sayur . Harinih nak bagi ayam pulak . Dalam kul 3 saya bagi puree buah pulak . Betul ke cara saya nih pagi dengan petang tuh saya bagi bubur ? Ke kena bagi makanan lain #firstmom #ingintahu #pleasehelp

4 Balas

Boleh je sis. Yg penting misi cakap baby 6 bulan 2 ke 3 kali makan berat , 1 atau 2 kali snek (buah biasanya) Kalau saya ada masa saya mmg bagi 3 kali makan dan 2 kali snacking buah. Saya tak buat puree buah tapi potong² buah fresh letak dalam fruit feeder, baby mmg suka sgt buah fresh. Snacking ni saya bagi bila nampak dia boring² main lama sangat, tak kisah lepas makan or sebelum makan. Masa makan pula bergantung pada waktu berjaga baby, biasa baby saya breakfast pkul 10 sbb baby jaga pkul 830 pg kalau baby jaga lebih awal means lg awal la breakfast dia, makan tghari pkul 3 ptg n makan petang pkul 7 malam. Sbb lifestylee org berbeza kan masa pun berbeza.. Makanan pula tak kisah macam mne pun asalkan ada Carbo + Protein + Fibre + Lemak ( titisan olive oil / unsalted butter) cth: Bubur + Ayam + Brokoli + titisan olive oil. Selebihnya bergantung pd kreativiti ibu nak sedia makanan anak camne. Kalau saya buat simple² je as long as kriteria tu dipenuhi and anak nak makan jee..

Boleh je. Ikut atas ibu. Macam saya baby 6mons saya bagi makan 1kali sehari sebab nak biasakan perut first time terima solid. 7mons - 2 kali sehari 8mons - 3 kali sehari 9mons - 4 kali sehari (3 main meals 1x snacks in between) 10mons - 5 kali sehari (3 main meals 2x snacks in between) & yang seterusnya maintain 4/5kali sehari depends baby punya cue sampai dorang besar.

awak boleh refer sini. ini dr page fb happy baby food malaysia.

5mo ago

4day rule ni tak wajib buat. tapi kalau nk buat pon xde mslh

awak suap ke anak mkn sdri?