Bila boleh start makan

Baby saya 5bulan 2minggu, berat 8kg. Dkt KK nurse cakap belum boleh makan. Ada family saya yg nurse cakap dah boleh makan sbb baby dah cukup berat and umur, takut tak cukup zat. Anak saya pun kerap menyusu mcm tak kenyang. Mcm mana ye?

5 Balas

Anak saya 5m 8kg juga paed suruh mkn 5m2w. Saya x dgr ckp nurse saya ikut paed je huhu. So anak saya makan awal. Tp nk kena tgk juga tau bg makan ni bukan sbb berat anak segitu segini. Readiness anak apa semua tu. Lahir full term ke prem. Bulan2 naik berapa. Kita kdg tengok anak kita mcm dah ready je nk mkn. Tp belum rupanya. Paed/Nurse lagi pakar melihat sbb dah berjuta budak dorang attend

Dulu anak first masih saya masih noob. Skrg ni dah 3 anak, yg ketiga ni seminggu lagi dekat 6 bulan sy dah bagi try mkn..... bagi minum. tapi taklah ikut jadual 3 kali makan utama pastu ada snek. mcm bagi dia belajar menelan

ank sy masa 5 bulan 8kg lbh.misi Suh start 6 bulan..sy pun bg masa 6 bulan la