Baby reject breastfeeding

Baby saya 3 bulan 2 hari. Dah banyak hari dia reject tak nak menyusu badan. Bila saya dekatkan dia dengan breast dia menangis dan tolak kepala ke belakang. Even bau badan saya pun dia tak suka padahal saya pakai shower gel yang sama tak tukar pun. Sebelum ni pernah jadi jugak tapi tak lama sangat cuma kali ni dah lebih seminggu. Saya ada google pasal “nursing strike” ni tapi nak tanya pengalaman ibu2 kat dalam ni kot ada yang sama. Btw baby saya minum fm jugak. So since tak menyusu badan ni memang bagi fm je. Dah skin to skin pun baby menangis jugak 🫠 #ingintahu #seriusnanya #firstbaby #firstmom

9 Balas

Kalau sy dulu, sy suakan dulu baby dengan susu botol, then baby tgh sedap tu sy dekatkan dgn breast terus cepat2 ganti.. Alhamdulillah teknik tu berjaya..

boleh jadi nursing strike. boleh jadi nipple confuse. baby banyak minum susu fm ke berbanding susu badan? awak cuci nipple awak dgn sabun ya?

1y ago

kalau awak perasan byk mommy yg tanya mcm mana nk intro botol dkt baby yg mmg directfeeding bila nak masok kerja. baby xnk botol. bila mommy sendiri yg intro. ini disebabkan baby kena bau mommy dia. bila nk intro botol lactation counselor akan suggest utk org lain yg tlg bg susu tu dkt baby. mcm ayah baby ke, tok baby ke. mcm tu la

nipple confuse ni..da sedap minum pakai botol..susu badan kena keep demand 2-3jam baru lah boleh maintain supply..

Sy kalau taknak stress sy teruskan jee bagi susu formula

cube pump susu ltk dlm botol.

1y ago

Awk df je selalu kan? Thats why susu tak banyak bila pam. Pam je ikut jadual pam even susu tak klua banyak, lelama akan jadi banyak. Boleh google cara n masa pam yg betul. Demand n supply tu awk kena tahu mommy☺️

nipple confused kot tu

Baby nipple confuse.

Nipple confused?

1y ago

Jangan stress, baby feels u, pengeluaran susu pun terganggu. Be happy ok

nipple confuse