Saper ad pengalaman baby kecik, 34w berat baby 1.6kg jer.. ad cara naikkn berat baby x?mmy runsing

BABY KECIK

11 Balas

Doctor x cakap ke reason kenapa? Sebab baby iugr (kecil certain part) SGR (Kecil keseluruhan) ada punca dia. Selalunya punca besar adalah kerana blood pressure. Darah tinggi akan sebabkan placenta x mampu bekalkan makanan/nutrition yg cukup pada bby sebab blood flow terganggu. Yg ni x boleh buat apa sbb sy dh tanya doktor ada makanan apa2 yg kena makan ke utk naikkan berat bby. Kedua faktor bby tu sendiri. Mungkin ada kecacatan pada bby (sindrom apa2). Yg ke-3 malnutrition, bby x dapat makanan berzat. So boleh try makan yogurt, avocado. Brokoli.. orange. Lebihkan makan protein. Tanyala doktor apa punca dan Suggestion dia. Jgn risau. Bby ok je tu. Kat luar dia boleh membesar

1y ago

aamiin... semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua...dn bby lahir chat

bersabarlah ibu. klu dr xckp apa2 yg merisaukan InShaAllah semua oke. sy 32w bby 950g je. aduhaii..awal2 dlu suspect sindromic bby tp da buat test sume oke cuma uri tebal. mcm2 sy cuba mkn tp msih berat xnaik byk. berat ibu mmg naik teruk. tp dr kata selagi bby tu sht fizikal n genetik n ada kenaikan berat walau skit xpa la. sy 2 mggu skali jmpa pakar di hkl berulang dr kedah. penat tuhan je tau. due okt tp dr kata mgkin 37w dah czer utk lahirkan bby😊

1y ago

fizikal lain semua normal cuma perut dy kecik... semoga bby xde ap2.. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita

sis sy hritu doktor susper iugr... brat untuk baby 31weeks 1.288 shj ... so 1mggu lg cek naik ke 1.8 masa 32weeks 2 days mnum susu fernleaf fullcream... 3 kli sehari smpai berak pun da mcm taik baby 🤣🤣 sy letak susu tu kat luar tak da smut pun capai pastikan ksong je bancuh tu.. btw sy gdm on diet

hi awk, kalau dlm group due okt pregnant. ada mommy ni dia pun mula mula dr ckp bby kecil then minum susu fernleaf susu full cream tu naik berat badan bby nya. alhamdullilah. but hati hati susu tu manis sikit. kalau ada gdm bahaya juga. try lah minum susu tu. semoga membantu.

1y ago

tq suggestions nya..mmg gdm.. dh cucuk insulin

Memang doktor kata kecik ye sis? Saya dulu 36 weeks, 2.1kg tapi normal. Nak naikkan berat baby, kena ambil high protein diet, minum susu 2 gelas sehari, elakkan terus junkfood/fastfood.

1y ago

mgkn sbb bby awk 2kg keatas.. sis 1.6kg shj 😭

macam sya mse 28week bby 1.1kg je kecik dokter ckp...jdi sy amalkn yogurt je,, bile scan lagi 32week lebih...bby berat 1.9kg dah..

sy pun doc kata bby kcik, check up last week msa tu 33w. berat bby 1.7kg doc bgtau.

kalau ibu tak gdm boleh makan ice cream juga makanan manis2 ni naik kan berat baby juga

1y ago

Instead of makan manis, lebih baik makan makanan yang berkhasiat untuk naikkan berat baby.😊

Sy minum susu kambing baru berat anak sy ok.. try la.. cuma kalau ada gdm kena hati2..

1y ago

terima kasih suggestions nya nnt sy cuba

Sy mnum enfa ok.. Msa 32w..brt baby 2kg

1y ago

ooo..sy stop amik susu Anmum bila tau ad gdm