Buka buku pink 6 week

Awal sangat ke ea kalau buka buku pink mase 6 week ? Sebab saye pernah gugur sebelum ni. Dan nanti doktor akan bagi ubat kuat rahim tak ?

14 Balas

Saya pernah gugur 2 kali, lepas 3 bulan kali kedua gugur, upt positif dalam masa yg sama happy, takut n trauma. So kalau nk double confirm boleh prgi swasta, tapi sya lebih kepada bedrest btul2, dar week 4 and week 7 nurse suruh dtg buka buku, dri situ dia pantau and monitor, lebih kepada consult. Pada pengalaman saya, ubat kuat rahim bagi pada yg janin dia dah kelihatan. Sebab saya prgnant sblum ni bleeding, tapi janin x nmpak, so doc mmg x bgi ubat kuat rahim, dia suruh bedrest je. Prganant kali ni saya mmg bedrest, and kali ni alah agak teruk, and saya bnyak berhati2 dalam pilihan makanan dan minuman saya, kalau sebelum ni prgncy sya kuat kopi, and kali ni saya stop, and hsbnd and mak saya bnyak sngt jaga2 ap yg saya makan dan lebih kepada mnjaga and meneman saya. Bagi saya banyakkan bed rest, jgn bt keja brat, jaga makan minum semua. Andai sis bekerja boleh minta cuti untuk rehat. Insyallah dipermudahkan.

Sy dah 2x gugur. Masa kandungan 5w. So nurse dah cakap, next pregnancy boleh bukak buku masa 6w. Dan alhamdulillah sy baru buka buku haritu. Kandungan dah 6w. Tp tak check perut lg. Scan masa 8w. Sbb 6w masih awal lg. Cuma sekadar dtg utk bukak buku pink sahaja

klau ubat kuat rahim biasa hsptl yg akan bg..kk akn refer hsptl O&G..mcm sy prgnt 2020 hritu dktr bg msa 11w-16w..if sume ok xde bleeding dye akan stop before tu sy dh 3 kli ggur..skng prgnt ank no 2 dktr xde bg..tp sy still kena follow up dgn hsptl lg..

ikut kk. boleh tanya dulu. & ubat kuat rahim hanya akan diberi kalau puan ada spotting/bleeding. tu pun doktor akan cek dulu & nilai samada puan perlu atau tak. selain dari tu bykkan bed rest, jgn buat kerja berat.

Kalau spotting @ sejarah misscarriage better terus g swasta utk consult, nanti doc akn bg ubat duphaston. Sbb awk pernah gugur 4x dos berlainan doc akn bg. Buka buku pink bila dah confirm ada heartbeat. 👍🏻

Sy pnh gugur jgk.. Then msa thu pregnant kli ni 5minggu lbh trus g swasta scan dh nmpk kantung then bgthu kita ada sejarah miscarriage, dia bg ubat kuatkn rahim.. 6minggu trus g kk utk buka buku pink..

1y ago

Xmhl pn.. Xsmpai rm100.. Cuma ubat kuatkn rahim mhl sikit

Ubat tu klinik swasta selalunya akan bgi ... sy ade sejarah 4x gugur... scan dkt swasta bru dia bgi ubat kuatkan Rahim sampai kandungan 3bulan.. Alhamdullilah..sekrang dh 26minggu

awak dtg je kat kk ckp nak bukak buku... tengok mcm mana... kalau mcm sy haritu dy book tarikh lain untuk bukak buku... mungkin ikut kk...

Saya takde pengalaman gugur, maaf. Tapi untuk bukak buku kk saya bukak masa usia kehamilan 8 minggu.

sya dlu buka buku 10week.. sbb nurse ckp tak nak buka buku klau masi awl ..