nak tanya, Jantung kandungan tak nampak

Awal kehamilan, week 5 first scan nampak jantung. Week 12 spotting 2 hari. Check doc kandungan kecil, usia 8 minggu walaupun sepatutnya 12 minggu. Scan tak nampak jantung tapi kantung dan baby nampak. Doc taknak bagi harapan baby masih ada, tapi ikutkan teori kemungkinan gugur. Saya tak rasa apa2 simptom rahim cramp, atau darah keluar merah cuma tompok kecil spotting coklat sahaja. Doc bagi 2 minggu untuk pantau. Ada ke yang ada pengalaman yang sama macam saya? 🥹 #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #kantung #jantungbayi Update: Saya baru kluar ot. Bleeding non stop sampai pengsan terus masuk redzone 😅 alhamdulillah semua dpermudahkan slps kami redha dn merelakan pmergiannya. Saya doakn semoga semua urusan ibu2 dpmudahkan juga. Ingat, apa yg jadi pasti ada sinarnya 🤍

7 Balas

saya pernah alami macam awak. baru je lepas cuci isnin minggu lepas. baby 10w tapi macam 8w. repeat scan time 12w pun still sama baby size 8w and no heartbeat. Dr KK bagi 2 weeks untuk bleeding/cramp perut tapi tak ada sakit apa pun. last sekali Dr KK refer saya dekat HUKM untuk cuci tapi dorg tak cuci pun. admit hospital untuk masukkan prostin bagi keluar sendiri tapi still tak keluar😆 and hukm discharge saya esoknya. tapi esoknya tuh saya demam. risau infection ke apa so saya pergi hospital serdang. ingat boleh cuci terus tapi Dr bagi masa seminggu untuk admit. last sekali husband saya tak tahan risau apa apa jadi kat bininya terus kami ke klinik pakar sakit puan untuk cuci. hari sama dah boleh balik. isnin minggu lepas (14/8) saya cuci. first baby tak ada rezeki. awak jangan sedih atau stress. ikut je apa yang Dr cakap and pantang 3 bulan. lepas 3 bulan boleh cuba pregnant balik and jgn lupa ambil folic acid

mcm saya dulu. janin xberkembang, ikutkan dah 12w 4d tp scan 8w. dr bg dua mggu utk scan lg sekali. tp masih sama jugak. sampai satu hari saya spotting yg sgt sedikit selama 5 hari, masuk hari 6 fresh blood turun. selang brp hari darah beku besar tapak tangan keluar. pergi epau kat hta, dr kata miss miscarriage. dr bg masa dua hari utk kantung keluar sendiri dan dr bg surat admit wad utk dnc. dalam setahun saya dah gugur dua kali. dr bg jarak 3 bulan utk mengandung balik.

1y ago

dr kata masalah genetik atau kromosom. tu dr pesan, klu gugur kali ketiga refer pakar terus. saya pergi scan w8, dr siap suruh dtg lg 2 mggu utk confirmkan saiz. tp tu lah, lg seminggu nak bukak buku pink saya dah gugur.

awak macam saya dulu. memang kalau miscariage baby tak berkembang. usia dia akan mengecil and tak ikut perkembangan weeks. saya dulu gugur pun doc suruh pantau 2 weeks but takda rezeki. awak pantau selama 2 minggu, kalau bleeding or ada ketulan terus refer emergency. semoga ada rezeki lain lepasni 😊

Saya pun macam tu dulu awak. Baby tak berkembang. Still kecil tak ikut usia dia yg sepatut nya. Doc pun bagi masa 2 minggu utk pantau. Tak sampai 2 minggu tu saya cramp perut terus bleeding dan keluar ketulan. Semoga awak baik2 saja dan ada rezeki lagi lepas ni. 🤗

1y ago

Sakit sangat kan. 😢 Nak nangis tu tak payah cakap laa. Memang nangis jak.

kalau mcm tu kemungkinan besar miscariage,sama sya dlu pttnya bby dh 8imggu tp scan mmg xbesar and buat tvs doc cnfrmkn mmg xde jantng bby,mksudnya gugur. doc akn bg masa 2minggu untuk darah tu keluar sndri atau dnc..takpe ikut je ckp doc..sabar ya..

Takpa awk tunggu lagi 2weeks ok ? Jangan berharap and jgn sedih ya , semoga ada rezeki awk 🤲🏻

big hug for you sis❤️. semoga allah tiupkan malaikat kecil dlm rahim awak tepat pada masa nya.