due 28-2-2024

asslmkm mummy semua saye nk tanye sebetol nya dokter kira due ni 40weeks ke 29weeks atau 28weeks ye sye betol betol nk tau sebb sye scand kat swasta dokter tulis 28-2 tp kat kk pulak 21-2 tolong bantu sye jwb soalan sye mummy pliess#firstmom #bantusharing

3 Balas

EDD adalah tarikh kandungan kita pada usia 40 weeks. EDD ni adalah tarikh anggaran saja. Tiada specific waktu bila baby akan keluar. Boleh jadi early due, on due, or overdue. Bila2 baby boleh keluar cumanya tempoh matang bermula 37 weeks ke atas. Atas 40 weeks jika belum bersalin, akan dikira sebagai overdue. Waktu ni kena serah diri pada tarikh yang ditetapkan oleh doktor. Apa yang penting, tarikh first day last period yang awak bagi kat doktor tu betul. Kalau tarikh betul, tapi EDD lari dalam seminggu masih dikira normal sebab doktor akan re-EDD berdasarkan usia dan saiz kandungan semasa scan. Saya sendiri ada 3 EDD walaupun bagi tarikh yang betul. EDD saya 8/02, 10/02, 13/02. Tapi bersalin pada 20/1, 37 weeks. 😁 Apa yang saya boleh sarankan, teruskan bertanya pada doktor jika awak ada sebarang kemusykilan atau pertanyaan. InshaAllah lagi tepat info yang awak akan dapat. 🌹

5mo ago

terimakasih tolong jwb

Saya due 28/02 juga,tapi kata doktor kat saya kena ready bag hospital dah skrg,now 36 week 2 day,bila bila masa jer boleh bersalin kata doktor,tu cuma anggaran saja,skrg ni pun kerap mengeras dah,baby pun dah masuk laluan.Semoga di permudahkan urusan persalinan kita semua yer mommy.

4mo ago

sama due dgn saya jg ni sis kdg saya rasa sakit² jg d bwh tu sbb baby da msk laluan kn..tp brg semua mmg da get ready la dlm keta.. nervous pula rasa nya pdhal ni da anak ke 6☺️dktr ckp bila da anak ke 6 ni kena alert btl² sbb kdg due awal ke dpn

sebenarnya x ksah la ble tarikh due, yg pentg ble da msuk 36 weeks+, da bley prepare utk bsalin.. make sure brg2 pntang ckup, da buat snaman & blajar teknik pernafasan yg btol.. yg palg pentg alert dgn prubahan diri &baby.. rse mcm ade yg x kne je, trus peg hospital jgn tgguh2..

5mo ago

ooowh oky terimakasih tolong jwb