Masalah celah ketiak pedih n jadi hitam. Ada ke yg alami sebegini? Tlg suggest kan ape2 ubat or krim

Assamualaikum ibu2. Sy nk tya ada ke kat sini ada pengalaman macam saya besalin czer jahitan czer terbuka semula😭.sakit ya amatt. Dugaan sy..

4 Balas

Saya la tu, hehe, sy brsalin 24/6, hari ke 9 sy tak tau msa tu keluar air dri mana mmg bsh kain, lps tu baring2 srh mak tngkkan sekali ad lubang sebesar mata pen di luka czer sya, air dia warna kuning, so mak sya lap2 kan, tiba2 keluar nanah ye meleleh, tapi msa tu luka dah bengkak merah, tapi yg peliknya saya tak demam or sakit. Trus ke KK, KK anta hspital, kira kena rujuk pakar o&g. smapi sna dia kata infection, kena admit wad, bermula la kena buka balik, semua n cuci, sakit ya amat msa tuu, mmg la dorg bagi ubat tahan sakit, tapi skit sngt, dgn drip antibiotik hnya allah sja tahu. Hari2 cuci smpai la nurse kata isi naik merah, sbb dorg buka balik luka ada putih2, kira mcm nanah tu la. lepas tu hari ke 7 ddk hspital msuk ot balik jahit semula, bius separuh bdn. Saya tak bawak baby, risau tak terurus, sbb nk bawak diri sya msa tu rasa seksa sngt, tapi sbb pikir anak rasa kuat, walaupun kdg hmpir setiap mlm di hspital sya mnangis. Lps jahit blik mmg skit sngt, sya hnya bring jee, hri ke 10 lps jahit kena buka bnang pulak ,tu pun sakit sbb melekat dgn kulit😂. Alhamdullilah luka dah elok, skrg ank pun nk msuk 4 bln dah.

waalaykumussalam. ya Allah tak dapat bayang sis macam mana sakitnya tu.. jumpa doktor cepat2 sis bahaya tu dibiarkan, takut infection nanti. sis pantang hari ke berapa dah ni? macam mana boleh terbuka? ya Allah moga Allah jaga sis kurniakan kesembuhan sepenuhnya untuk sis 🤲🏻💜🥺 masalah ketiak tu pun boleh jadi sebab berpeluh sangat tak? sis ada cuba lap badan dengan air suam tak? nak guna scrub tak berani pulak kan. penjagaan diri lepas czer ni memang susah sikit. tapi patutnya boleh mandi dah. cuma jangan guna sabun di tempat luka. sis letak kerusi satu dalam bilik air, jadi sis boleh mandi sambil duduk, tak perlu berdiri lama.

waalaikumsalam.. yg luka czer terbuka tu awak kena pi klinik or hospital . biar dokter check. . banyakkan bersabar ye mommy .. sy dlu pun ketiak pedih , mungkin sbb berpeluh menyusu bayi, kalau pum susu pun mmng kuat peluh kt ketiak. apa2 tanya dokter ya

xde pengalaman